Mat & dryck

Luqaz utan medalj i sjunde Årets kock-deltagandet

TextChrister Bjöhle FotoSamuel Unéus/ pressbilder Årets kock Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Det blev ingen medalj för gotländske Luqaz Ottosson i årets upplaga av Årets kock, den sjunde i ordningen för Gotlandskocken. Vann gjorde Desirée Jaks, Stockholm.

De senaste sex åren har Luqaz Ottosson ställt upp i den prestigefyllda tävlingen Årets kock. Tre gånger – 2017, 2020 och 2021 – har han gått till final, dock utan att hamna på pallen någon av gångerna. I år skulle den tråkiga trenden brytas, tänkte han.

I årets kvaltävling var det dels en rätt på fågelägg med alger och strandväxt, dels en rätt på makrill och sparris, som tog honom till finalen. Väl i finalen ställdes finalisterna inför fyra moment, varav tre varit kända länge. Ett moment fick finalisterna besked om först dagen före tävlingen. Momenten var:

En kall rätt med hummer som huvudingrediens. Valfria tillbehör får var och en ta med sig, dock måste all tillagning ske på plats och inom tidsgränsen. Maxtid 2 timmar.

En varm rätt med hummer som huvudingrediens. Valfria tillbehör får var och en ta med sig, dock måste all tillagning ske på plats och inom tidsgränsen. Maxtid 3 timmar.

En huvudrätt på sadel från rensarv. Rödbeta, renblod och rentunga ska ingå. Maxtid 6 timmar.

Det nya, in i det sista okända, momentet var att finalisterna dagen före tävlingsdagen fick 300 kronor att handla för, och för detta köpa in ingredienser för att sedan tillaga sex tallrikar med valfritt innehåll.

I det tredje momentet valde gotlänningen att servera grillad graserad rotselleri med smörstekta kantareller, krispig pumpa och Gotlandstryffel.

–Lite småmissar i dag, det är blandade känslor, sade Luqaz Ottosson direkt efter att tiden var ute för det sista momentet.

–Men den tallrik jag avslutade med i dag är den tallrik jag gjorde i min första final i Årets kock, berättar han i den tv-sända finalen på torsdagskvällen, och lät antyda att detta är hans sista deltagande i Årets kock.

Det var dock inte bara Luqaz Ottosson som gav Gotland representation i årets tävling; i juryn i år – då tävlingen dessutom firade 40 år – fanns nämligen också Ulrika Karlsson från Krakas krog i Kräklingbo.

— — —

Horisont har träffat och berättat om både Luqaz Ottosson och Ulrika Karlsson i olika sammanhang genom åren. Följ länkarna nedan får att få tillgång till de olika artiklarna:

Inför julen 2014 förberedde Luqaz Ottosson sin favorit-julmat (Horisont nr 9/ december 2014).

2015 firade Ulrika Karlsson på Krakas krog i Kräklingbo tioårsjubileum; Horisont hälsade på och pratade mat och föryngring (Horisont nr 15/ sommaren 2015).

Luqaz Ottosson och glasblåsaren Jennie Olofsson experimenterade genom att laga mat på smält glas (Horisont nr 29/ december 2016).

Luqaz Ottosson startade sin nya restaurang Rot i Norrlanda, där han fokuserade på egna idéer och lokala råvaror (Horisont nr 40/ januari-februari 2018).

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024