Mat & dryck

Vinst i tv gjorde drömmen möjlig

TextMaria Molin FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nummer 64 (juni-augusti)

Dela på FacebookDela på Twitter

Gabriel Jonsson ser glad ut. Kort brunt hår och skjorta

Gabriel Jonsson valde bort en trygg tillvaro inom byggbranschen och sökte till ”Sveriges mästerkock” – och vann. Idag driver han Youtube-kanalen ”Ett Gott Land”, om matlagning men också renovering och hantverk.

På gården Vall Hardings bär alla vägar till köket, husets hjärta och härd. I den omfattande renoveringen som påbörjades i höstas då Gabriel och Olivia blivit nya ägare till gården, revs väggarna till ett mindre rum för att förbinda kök, matsal och vardagsrum med varandra och skapa en öppen, ljus och rymlig planlösning. Köksön används flitigt till frukost, arbetsplats och sällskapsmingel under otaliga matlagningsstunder.

I det gamla huset, där den äldsta delen är från 1600-talet, finns flera inbyggda skåp i väggarna. Ett av dem, i köket där skåpluckorna tagits bort, rymmer kokböcker, viner och porslin. Den harmoniska grågröna kulören i köket återkommer i flera av husets rum.

– Olivia och jag har ett stort gemensamt intresse för mat, konst och inredning, främst klassisk nordisk design som vi gärna blandar med gamla stilar. Jag har byggt mycket själv, och lagt ner nio hundra timmar på renoveringen under en tremånadersperiod. På kvällarna satt jag och klippte avsnitt till min Youtube-kanal, berättar Gabriel Jonsson då vi slagit oss ned vid det stora matsalsbordet i sällskap av labradoren Britta, som följer sin husse hack i häl.

– Jag försöker förmedla att renovering tar tid. Många har en dröm om att det ska gå snabbt, men då räcker det inte att bara avsätta tid på helger. Och om du inte redan har snickeri- och byggkunskaper tar det förstås betydligt längre tid.

Gabriel utanför huset i Vall.

Som barn på bondgården i Jäder utanför Eskilstuna på 1990-talet föredrog Gabriel matlagningsprogrammen framför barnprogrammen. Favoriten var ”Emmas kök”, där kocken Anders Levén lagade mat tillsammans med inbjudna gäster och gärna ville avdramatisera matlagningen och inte krångla till det.

– Genom tv-programmen lärde jag mig grunderna och testade hemma. Jag lagade ofta mat, framför allt i tonåren, då mina föräldrar skildes och pappa jobbade mycket på gården, säger han och fortsätter:

–Det var själva hantverket och skapandet som var roligt, men jag drömde inte om att stå i ett kök som kock. Det som lockade med yrket var att driva en restaurang och möta gästerna – den sociala delen av det.

Inför gymnasievalet stod han och vägde mellan inriktningarna bygg och restaurang. Valet föll på bygg och han startade sin första byggfirma efter lumpen.

– Det finns fler likheter mellan matlagning och bygg än man skulle kunna tro. Problemlösningen och vikten av noggrannhet i alla led från råvara till slutprodukt.

LÄS HELA ARTIKELN I NUMMER 64!

FINNS HOS ÅTERFÖRSÄLJARNA OCH SOM E-TIDNING.

DÄR HITTAR DU OCKSÅ GABRIELS SMARRIGA SOMMARRECEPT.

En tidningssida visar bilder på mat och recept

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nummer 64 (juni-augusti)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024