Mat & dryck

Gårdsförsäljning kan tillåtas – ”positivt för Gotland”

TextChrister Bjöhle FotoSveds Signe Söderlund/ Horisont arkiv Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

(Bilderna är från Gute vingård samt Burgsviks bryggeri, under Horisonts reportage om öl- respektive vinproduktion på Gotland 2020.)

.

Regeringen föreslår att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska tillåtas. 

”Det är positiva nyheter, i synnerhet för Gotland”, anser Erik Öhrn, verksamhetsledare för organisationen Gotlands förenade besöksnäring. 

Under onsdagen lade regeringen fram ett förslag om att tillåta försäljning av alkoholhaltiga drycker direkt från producenter, under vissa förutsättningar. Enligt regeringens förslag ska småskalig och hantverksmässig produktion av alkoholhaltiga drycker gynnas, samtidigt som Systembolagets monopol ändå värnas och EU-rätten följs.

Förslaget innebär att gårdsförsäljning tillåts för företag som producerar högst 75 000 liter spritdryck, 400 000 liter jästa drycker med upp till 10 procents alkoholhalt, eller 200 000 liter jästa drycker med över 10 procent alkohol. Gårdsförsäljning ska alltså inte bara gälla vingårdar, utan producenter av såväl öl och vin som spritdrycker. Detta uppskattas omfatta cirka 600 dryckesproducenter i hela landet.

Enligt förslaget ska varje konsument tillåtas köpa 0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker per köptillfälle. Försäljning får bara ske mellan klockan 10:00 och 20:00 och besökaren måste ha betalat för en guidad tur eller föreläsning om verksamheten hos producenten i fråga.

Inom organisationen Gotlands förenade besöksnäring, GFB, är man positiv till förslaget, som man menar kommer att gynna de relativt många bryggerier, destillerier och vinproducenter som finns på Gotland.

”Vi får chansen att lyfta ön ytterligare som en mat- och dryckesdestination, och våra duktiga dryckesproducenter stärks som besöksanledningar i sig”, säger GFB:s verksamhetsledare Erik Öhrn i ett pressmeddelande. ”I och med att Gotland är en av de bryggeritätaste platserna i landet är detta bra nyheter för besöksnäringen på ön. Nu hoppas vi så klart att förslaget blir verklighet.”

Om förslaget, som regeringen presenterade på en pressträff den 5 juni, går igenom väntas det träda i kraft första halvåret 2025. Först måste det ut på remiss, samt granskas av EU-kommissionen.

— — —

Läs mer: 

Flest ölbryggerier finns på Gotland (Horisont nr 53, mars-juni 2020)

Drömmen om gotländskt vin blev sann (Horisont nr 55, september-oktober 2020)

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024