Mat & dryck

Flest ölbryggerier finns på Gotland

TextChrister Bjöhle FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 53 (mars-juni 2020)

Dela på FacebookDela på Twitter

Gotland har flest bryggerier i landet, sett till antalet invånare. En lång bryggartradition samt ”enkelheten” i hantverket ses som anledningen. I Burgsvik har bryggeriet blivit en naturlig del av bygden.

Ojämförbart störst på ön när det gäller ölbryggning är Gotlands bryggeri, med jätten Spendrups som ägare. Tvåa är Barlingbo bryggeri, och på tredje plats – men ändå långt efter de två förstnämnda sett till mängden öl som produceras – kommer Burgsviks bryggeri.
–Men vi har inte bråttom; målet i affärsplanen på att producera 200 000 liter per år står fast, och vi kommer att nå dit, men vi är inte där än, säger Magnus Eklind, som är delägare i bolaget tillsammans med sin bror Olof Eklind.

Bryggeriet i Burgsvik ligger granne med skolan och delar lokaler med bland andra möbeltillverkaren Gute Form.
–Men en gång i tiden var det här faktiskt en gammal ”tork”, berättar Olof Eklind med ett litet leende, om behandlingshemmet och avgiftningsenheten Västerbygården som huserade på platsen ända in på 2000-talet.

2002 togs beslutet att lägga ned Västerbygården, där framför allt personer från Stockholmsområdet placerades, sedan socialtjänsten inom Stockholms läns landsting slutade köpa platser på hemmet.

Femton år senare, 2017, bildades Burgsviks bryggeri av hobbybryggaren Olof Eklind och två personer till. Olof arbetade då som rektor i Stockholm, men ville testa något nytt. Dessutom hade familjen sedan länge sommarhus i Burgsvik och då tog planerna fart.
– Det började med att jag testade att brygga hemma, men det var ett målmedvetet test, berättar Olof Eklind.

Skälen till att Gotland toppar listan över antalet bryggerier, tror bröderna är lite desamma som varför de själva började brygga.

–Det går att börja testa hemma, och det finns en otrolig spännvidd i smak, resonerar Olof, och Magnus berättar att man under 2018 tillverkade en whiskeystout som sålde som smör i solsken, och att man också planerar för en öl med smak av kaffe.

–Men det är stor skillnad mot att brygga hemma, poängterar Olof.

–Producerar man större partier måste ju varje flaska ändå smaka likadant, och det ställer helt andra krav än om man bara gör en liten omgång.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 53 (mars-juni 2020)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024