Annons
Annons

Mat & dryck

Flest ölbryggerier finns på Gotland

Text Christer Bjöhle Foto Sveds Signe Söderlund Publicerad: 2020-05-07

Flest ölbryggerier finns på Gotland

Bilden: Olof Eklind på Burgsviks bryggeri. 

.

Gotland har flest bryggerier i landet, sett till antalet invånare. En lång bryggartradition samt ”enkelheten” i hantverket ses som anledningen. I Burgsvik har bryggeriet blivit en naturlig del av bygden.

Ojämförbart störst på ön när det gäller ölbryggning är Gotlands bryggeri, med jätten Spendrups som ägare. Tvåa är Barlingbo bryggeri, och på tredje plats – men ändå långt efter de två förstnämnda sett till mängden öl som produceras – kommer Burgsviks bryggeri.
–Men vi har inte bråttom; målet i affärsplanen på att producera 200 000 liter per år står fast, och vi kommer att nå dit, men vi är inte där än, säger Magnus Eklind, som är delägare i bolaget tillsammans med sin bror Olof Eklind.

Bryggeriet i Burgsvik ligger granne med skolan och delar lokaler med bland andra möbeltillverkaren Gute Form.
–Men en gång i tiden var det här faktiskt en gammal ”tork”, berättar Olof Eklind med ett litet leende, om behandlingshemmet och avgiftningsenheten Västerbygården som huserade på platsen ända in på 2000-talet.

2002 togs beslutet att lägga ned Västerbygården, där framför allt personer från Stockholmsområdet placerades, sedan socialtjänsten inom Stockholms läns landsting slutade köpa platser på hemmet.

Femton år senare, 2017, bildades Burgsviks bryggeri av hobbybryggaren Olof Eklind och två personer till. Olof arbetade då som rektor i Stockholm, men ville testa något nytt. Dessutom hade familjen sedan länge sommarhus i Burgsvik och då tog planerna fart.
– Det började med att jag testade att brygga hemma, men det var ett målmedvetet test, berättar Olof Eklind.

Skälen till att Gotland toppar listan över antalet bryggerier, tror bröderna är lite desamma som varför de själva började brygga.

–Det går att börja testa hemma, och det finns en otrolig spännvidd i smak, resonerar Olof, och Magnus berättar att man under 2018 tillverkade en whiskeystout som sålde som smör i solsken, och att man också planerar för en öl med smak av kaffe.

–Men det är stor skillnad mot att brygga hemma, poängterar Olof.

–Producerar man större partier måste ju varje flaska ändå smaka likadant, och det ställer helt andra krav än om man bara gör en liten omgång.

— — —

Detta är ett utdrag av ett längre reportage i Horisonts vårnummer 2020 (nr 53). Om du är prenumerant – eller blir det nu – och har registrerat dig för digital åtkomst kan du läsa hela numret digitalt redan nu.

Här kan du läsa en lathund över hur du får digital åtkomst.

För att köpa numret, eller teckna prenumeration, använd formuläret nedan eller mejla redaktion@hpress.se.

Annons Annons
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024