Mat & dryck

Drömmen om gotländskt vin blev sann

TextLinnea Nilsson FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 55 (september-oktober 2020)

Dela på FacebookDela på Twitter

Storskalig vinodling på Gotland – är det ens möjligt? När Lauri Pappinen fick idén för över 20 år sedan var det många som svarade nej på den frågan. Men han var enveten, och nu har hans vingård i Hablingbo fått konkurrens från nyetablerade Långmyre i Hamra, vars unga ägare till och med tror att Gotland kan ta upp kampen med Sydeuropa.

Två kommersiella vinodlare ryms än så länge på Gotland. Tillsammans utgör de en förhoppning om en ny och löftesrik inriktning inom den gotländska näringen. I Hablingbo har man visat att det går att odla vin på Gotland och i Hamra har man storsatsat från start med målet att göra ett högkvalitativt vin, utifrån kunskaper hämtade i Italien.
Horisont börjar i Hablingbo, där Lauri Pappinen verkat i över 20 år, och därmed är en av de äldsta i branschen i hela Sverige. Förra året sålde han sitt livsverk vidare till Björn Jansson och vi möter dem en tidig förmiddag i slutet av sommaren, i vingårdens egen restaurang som denna säsong hållit stängt på grund av coronapandemin.

Historien om Gute vingård började som en dröm för nästan 30 år sedan. Lauri Pappinen, som på den tiden var bokförläggare i Stockholm, var på sommarsemester på Gotland och en morgon vaknade han med en ovanligt tydlig dröm på näthinnan. En dröm som inte gled undan ur minnet, utan spelades upp i huvudet som en film, visandes honom själv gå omkring på en vinodling nära havet på Gotland.
Det var 1990-tal och kommersiella vinodlingar var förknippade med varmare breddgrader. Själv kunde han ingenting om vin.
– Jag kunde i princip bara se skillnad på rött och vitt vin, men den där drömmen var så stark att jag inte kunde släppa den, säger han.

Han blev vinnörd och besökte alla vingårdar han kunde, ibland så många som 300 på ett år. Han och familjen köpte hus på Gotland, i Hablingbo, och därefter påbörjades odlandet av vinplantor i den egna trädgården. Till en början ville han mest kunna konstatera att det inte gick att odla vin på Gotland, så att han kunde stryka den där drömmen, men resultatet blev över förväntan och lusten att söka kunskap om vin så stark att han idag beskriver den som en drog, jämförbar med narkotika. Att omgivningen såg honom som en idiot, triggade honom, snarare än motsatsen.
– Jag har alltid haft svårt att göra som alla andra. Jag går på magkänsla och skjuter från höften, men jag har alltid trott på mig själv och när alla idiotförklarade mig så tänkte jag bara att de visste ännu mindre om vin än vad jag gjorde, säger han.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 55 (september-oktober 2020)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024