Mat & dryck

Luqaz har slagit rot i Norrlanda

TextChrister Bjöhle FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 40 (januari-februari 2018)

Dela på FacebookDela på Twitter

Från att vara anställd, till att genomföra ett helt unikt sätt att laga mat på, via en cykelresa genom hela Sverige – till att öppna eget. Den prisade kocken Luqaz Ottosson har slagit rot i Norrlanda.

Luqaz Ottosson är kocken som gärna inte stannar för länge i ett och samma projekt eller på en och samma arbetsplats. I och med det har han också blivit lite av en följetång i Horisont; 2014 var han med i ett reportage inför julen, då som kock på Lilla Bjers där han bjöd på en rad julrecept. 2016 dök han upp tillsammans med glasblåsaren Jennie Olofsson i Norrlanda, då de två skapat det unika konceptet att laga en hel middag på smält glas, samtidigt som gästerna fick umgås, se sig om i glashyttan och bevittna glasblåsning på nära håll. Det projektet föregicks av att han reste genom hela Sverige på cykel och besökte både livsmedelsproducenter och hantverkare längs vägen, lagade mat hemma hos bönder och lät sig inspireras.

Nu är han åter i Norrlanda, åter i Jennie Olofssons glashytta, till och med åter vid samma stora bord som under mat på glas-sittningarna. Men nu helt i egen regi, med egen restaurang, titulerad Restaurang Rot.
– Det är kul att göra allt, från att ta emot gästerna till att laga och servera maten. Och det ger en helt annan frihet att vara egen, konstaterar Luqaz Ottosson när Horisont besöker Norrlanda en mörk och regnig fredagskväll ett par timmar innan kvällens gäster ska dyka upp.

För några år sedan hade han planer på att starta en egen restaurang i Visby. Därefter började han blicka utanför stan, och i och med mat på glas-projektet föddes också tanken på att faktiskt starta något eget i just Norrlanda.

Den stora lada där Jennie Olofsson driver sitt företag, Glasstudion Big Pink, är stor nog att inrymma även en restaurang, och ursprungsplanen var inte att vara i själva glasstudion utan i angränsande utrymmen. Men vid närmare eftertanke kändes den lokalen för stor.
– Jag har aldrig velat ha en stor restaurang. Om jag skulle öppna en matsal med plats för 30 personer här ute i Norrlanda, skulle det vara svårt att få hit folk. Nu kör vi i stället sittningar med åtta till fjorton personer, det blir mer intimt och en helt annan upplevelse, resonerar han.

Helt själv är han dock inte. Vid sin sida har han Amanda Lydahl, som nyligen avslutat sina restaurangskolestudier och som jobbat på Restaurang Rot sedan efter sommaren. I september åkte Luqaz och ytterligare tre kockar till italienska Toscana där de drev en så kallad popup-restaurang, en tillfällig restaurangverksamhet under begränsad tid, på vingården Terreno, som sköts av Sofia Ruhne – som också tillbringar mycket tid på Gotland då hennes make är gotlänning – med familj. när tempot är något lägre, gästerna färre och öppettiderna begränsade, är det Luqaz och Amanda som sköter verksamheten.
– Jag träffade Luqaz första gången andra året på utbildningen, eftersom han hjälper till en del på skolan. Det är kul och lärorikt att få jobba här, säger Amanda Lydahl.

Luqaz Ottosson, i grunden smålänning, har alltid brunnit för det närproducerade, alltid strävat efter att ha full koll på varifrån hans råvaror kommer och hur de tagits fram. Den tesen drev han under sin tid på Lilla Bjers, den var en stor anledning till hans cykelresa genom Sverige, och den genomsyrar verksamheten även nu. Och det gäller inte bara maten, utan även sådant som tallrikar och glas. Glasen är givetvis tillverkade av Jennie Olofsson.

Menyn varierar således beroende på säsong och vilka råvaror som går att få tag på i nog stor mängd.
– Hade vi haft 100 gäster per dag hade det inte blivit något lamm från Bertil på Fårö, säger Luqaz som exempel på ännu en fördel, som han ser det, med det mindre formatet.

— — —

Få tillgång till den kompletta artikeln via alternativen nedan.

— — —

Horisont besökte Luqaz Ottosson inför julen 2014 (Horisont nr 9/ december 2014) då han förberedde sin favoritjulmat på dåvarande arbetsplatsen Lilla Bjers.

Horisont berättade om Luqaz Ottossons och glasblåsaren Jennie Olofssons mat på glas i nr 29 (december 2016).

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 40 (januari-februari 2018)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024