Samhälle & politik

Många viljor i kampen om boende på Gotland

TextChrister Bjöhle & Moa Candil FotoSveds Signe Söderlund & Tommy Söderlund Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

I kväll, onsdagen den 25 oktober, kan Horisonts granskning av fastighetsägandet vinna utmärkelsen Årets granskning på Tidskriftsgalan i Stockholm.

Har du missat granskningens tre artiklar? Nedan följer en sammanfattning: 

— — —

Åretruntboende fastighetsägare i Visby innerstad trängs undan, medan allt fler av fastighetsägarna är skrivna på fastlandet. Dessutom är ökningen lavinartad av fastigheter som ägs av företag, ofta med säte utanför Gotland, och av bostadsrättsföreningar.

Horisont har tagit fram unika siffror på hur ägarstrukturen i Visbys världsarv såg ut för 50 år sedan och hur den ser ut i dag.

Horisont kan nu presentera en aldrig tidigare gjord undersökning av hur ägarförhållandena i Visby innerstad ser ut i dag och hur den såg ut för 50 år sedan – och därmed också visa utvecklingen över tid.

Och siffrorna talar sitt tydliga språk – trenden över det senaste halvseklet är att innerstaden töms på fastboende, att de som äger fastigheter i Visby innerstad i allt högre grad är fastlänningar och gotlänningar boende på andra ställen än adressen i innerstaden (och även allt fler boende utomlands, även om de siffrorna är låga). Dessutom har andelen fastigheter som ägs av företag, inte sällan företag med sitt säte på fastlandet, mer än fyrdubblats på 50 år, och andelen fastigheter ägda av föreningar (varav majoriteten är bostadsrättsföreningar) har nästan fördubblats under samma tid.

Samtidigt trängs permanentboende fastighetsägare undan; de som är skrivna på sin innerstadsfastighet är bara hälften så många i dag jämfört med 1972.

LÄS MER av artikeln om innerstadsägandet HÄR! 

— — —

Det är bostadsbrist i Visby, det är de flesta överens om. Men frågan är om det är brist på bostäder eller om problemet är hur hus och lägenheter faktiskt används? Horisont fortsätter granskningen av världsarvsstadens utveckling – nu utifrån fenomenet ”hotellifiering”.

– Hotellifiering leder till bostadsbrist, otrygghet och högre hyror. Den som hyr på tillfälligt kontrakt klagar inte, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgäst-föreningen.

I Visby sker hotellifiering på olika sätt. Dels handlar det om att de faktiska hotellen blir fler och större, en utveckling som accelererat sedan världsarvsutnämningen 1995. Under de dryga två decennier som följt har antalet hotell i innerstaden ökat drastiskt: Från fem hotell år 1995 till närmare 40 hotell år 2015, enligt siffror framtagna av Gotlands museum inför världsarvets 20-årsjubileum. Värt att notera är att siffran var konstant de två decennierna innan Visby blev ett världsarv – även på 1970-talet fanns fem hotell i Visby innerstad.

LÄS MER av artikeln om hotellifiering HÄR! 

— — —

Både i norr och i söder är lokalborna själva i minoritet när det kommer till fastighetsägande – fler fastigheter ägs av fastlandsboende personer än av sockenbor.

Det visar Horisonts granskning av ägandet på Fårö samt i de fem socknar som utgör Storsudret.

Horisont nu frågan om fastighetsägande ännu ett steg längre; vi går igenom ägaruppgifter från Lantmäteriet för alla fastigheter på Fårö respektive Storsudret, det vill säga Gotlands fem sydligaste socknar: Fide, Hamra, Sundre, Vamlingbo och Öja.

Resultatet? Jodå, tendensen är densamma som från Visby innerstad, att de fastboende är i minoritet i sin egen bygd: Horisonts granskning visar att av alla Fåröfastigheter – nästan 1900 till antalet, enligt Lantmäteriet – så ägs drygt hälften av fastlänningar, medan bara en fjärdedel av fastigheterna ägs av Fåröbor.

På Storsudret är siffrorna likartade: över 40 procent av fastigheterna ägs av fastlänningar, medan sockenbor äger under 30 procent.

LÄS MER om fastighetsägandet på Fårö och Storsudret HÄR! 

— — —

Dessa tre artiklar har tillsammans nominerats till Årets granskning, en utmärkelse som delas ut på Tidskriftsgalan i Stockholm, den 25 oktober 2023.

Vill du prenumerera? För en kostnad från bara 49 kronor i månaden kan du få ännu mer av granskningar och fördjupningar om Gotland och gotlänningar – klicka HÄR! 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024