Samhälle & politik

Lokalborna i minoritet på Fårö och Storsudret

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 70 (sommaren 2023)

Dela på FacebookDela på Twitter

Både i norr och i söder är lokalborna själva i minoritet när det kommer till fastighetsägande – fler fastigheter ägs av fastlandsboende personer än av sockenbor.

Det visar Horisonts granskning av ägandet på Fårö samt i de fem socknar som utgör Storsudret.

Vem äger all jordbruksmark på Storsudret? Och vad betyder det för bygdens utveckling? Det har flera boende i de fem socknarna Fide, Hamra, Sundre, Vamlingbo och Öja försökt reda ut under våren via en studiecirkel i hembygdsföreningens regi.

Det började med att gotländska politiker bjöds ned till Storsudret inför valet i höstas, för att de boende ville känna politikerna på pulsen och prata landsbygdsfrågor. Men under det besöket – och som en konsekvens av vad många tyckte var politisk okunskap om landsbygden – väcktes också tankar kring andra frågor att grotta ned sig i.

–Man kan säga att vi har studerat kartan ur olika aspekter och koncentrerat oss på landskapsförändringen. Landskapet här nere är skapat av människan och av jordbruket, och nu har vi valt vi att titta på och göra en karta över hur ägandet av jordbruksfastigheter fördelas, säger Harald Stjerne, pensionär i Hamra, vice ordförande i Hoburgs hembygdsförening, och en av initiativtagarna till projektet.

Horisont gjorde en liknande undersökning förra sommaren (Horisont nr 64/ juni-augusti 2022), men då med Visby innerstad som utgångspunkt. Resultatet av den granskningen visade bland annat att antalet ägare av innerstadsfastigheter som också bor permanent i innerstaden halverats på 50 år, från 64 procent 1972 till bara lite drygt 30 procent 2022. Samtidigt ägs 22 procent av innerstadsfastigheterna av privatpersoner boende på fastlandet.

Detta i sin tur påverkar förstås hur Visby innerstad – världsarv sedan 1995 – utvecklas, sköts om och upplevs av besökare.

–Vem som äger fastigheterna i världsarvet är avgörande för hur de används. Det är viktigt att det bor människor i innerstan, men hur många måste bo här? Det finns inget konkret svar på, men det ä självklart att det måste finnas en viss mängd människor året runt för att staden ska förbli levande, sade Region Gotlands världsarvssamordnare Louise Hoffman Borgö bland annat i den artikeln.

–Drömmen om att äga ett kalkstenshus på den magiska ön omvandlar öns kuster, Fårö och Visby innerstad till en kuliss för turister och rika sommargäster, löd en annan röst ur den artikeln, av konstnären Knut Stahle.

Med avstamp i artikeln om Visby från förra sommaren, och i Hoburgs hembygdsförenings studiecirkel, tar Horisont nu frågan om fastighetsägande ännu ett steg längre; vi går igenom ägaruppgifter från Lantmäteriet för alla fastigheter på Fårö respektive Storsudret, det vill säga Gotlands fem sydligaste socknar: Fide, Hamra, Sundre, Vamlingbo och Öja.

Resultatet? Jodå, tendensen är densamma som från Visby innerstad, att de fastboende är i minoritet i sin egen bygd: Horisonts granskning visar att av alla Fåröfastigheter – nästan 1900 till antalet, enligt Lantmäteriet – så ägs drygt hälften av fastlänningar, medan bara en fjärdedel av fastigheterna ägs av Fåröbor.

På Storsudret är siffrorna likartade: över 40 procent av fastigheterna ägs av fastlänningar, medan sockenbor äger under 30 procent. Faktum är att i två av socknarna är andelen fastighetsägande stockholmare – alltså personer skrivna på en adress med just Stockholm som postort, inte inräknat alla andra kommuner i stor-Stockholm-området eller för den delen resten av Sverige – högre än andelen fastighetsägande sockenbor. Knappt 30 procent av ägarna i Hamra har Stockholm som postort, att jämföra med 23 procent som har Hamra som postort. Totala andelen fastlandsägare i Hamra är nästan 60 procent. I Sundre ägs mindre än en av tio fastigheter av Sundrebor medan Stockholmsbor äger knappt 14 procent, och totala andelen ägande fastlänningar är drygt 37 procent.

— — —

Få tillgång till hela artikeln via de olika alternativen nedan!

Läs även vår artikel om ägandet i Visby innerstad, som inte är helt olikt situationen på Storsudret och Fårö, och om hur utvecklingen i Visby innerstad har sett ut under de senaste 50 åren, i Horisont #64/sommaren 2022!

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 70 (sommaren 2023)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024