Samhälle & politik

Myndighetschef blir Gotlands nästa landshövding

TextChrister Bjöhle FotoPressbild Eva Dalin/ Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Nuvarande chefen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir Gotlands nästa landshövding. 

”Hennes erfarenhet av totalförsvarsfrågor blir en tillgång”, beskriver civilminister Erik Slottner utnämningen av Charlotte Petri Gornitzka som ny landshövding på ön.

För en vecka sedan offentliggjorde Gotlands nuvarande landshövding Anders Flanking, att han inte tänker fortsätta i rollen när hans förordnande går ut i höst. Han har då fyllt 67 år.

Redan i dag, fredag 28 juni, offentliggjorde civilminister Erik Slottner (KD), på en pressträff på residenset i Visby, vem som blir Anders Flankings efterträdare:

65-åriga Charlotte Petri Gornitzka, är i nuläget generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en tjänst hon tillträdde 2021 och ett förordnande som egentligen skulle ha gått ut 2025; nu slutar hon alltså där ungefär ett år i förväg. Mellan 2018 och 2021 var hon biträdande chef för UNICEF med bas i New York.

”Charlotte Petri Gornitzkas erfarenhet av totalförsvarsfrågor kommer att vara en tillgång för länsstyrelserna och för invånarna i Gotlands län, liksom hennes övriga kompetens”, säger civilminister Erik Slottner om utnämningen av den nya landshövdingen, enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.

”Vem vill inte vara landshövding på Gotland! Det är ett fantastiskt uppdrag som jag ser fram emot. Gotland har ett viktigt geopolitiskt läge och är ett tydligt exempel på vad totalförsvar i praktiken kan vara, som jag tar med mig mina erfarenheter från MSB till. Jag ser också fram emot att samarbeta med näringslivet”, säger den blivande landshövdingen själv i samma pressmeddelande.

Charlotte Petri Gornitzka berättar att hon har tillbringat många somrar på Gotland som barn och att hon nu ser fram emot att bosätta sig på ön.

Avgående Anders Flanking kliver av uppdraget den sista oktober i år och kommer då att ha suttit drygt fem år på posten. Charlotte Petri Gornitzka tillträder 1 november och hennes förordnande sträcker sig till och med 31 december 2027.

— — —

Läs mer: 

Flanking slutar som landshövding i höst (Horisont 19 juni 2024)

Flanking-effekten (12 juli 2019)

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024