Samhälle & politik

Flanking slutar som landshövding i höst

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund/ Horisont arkiv Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Anders Flanking slutar som landshövding på Gotland i höst. 

”Jag har trivts väldigt bra med att vara en medlare och problemlösare, men landshövding är man dygnet runt – nu ser jag fram emot att jobba lite mindre”, säger Flanking, som fyller 67 år i oktober. 

Anders Flanking är Gotlands 47:e landshövding och tillträdde sin tjänst den 1 juni 2019, och tog då över efter att Cecilia Schelin Seidegård suttit nio år på posten. Hans första förordnande var på tre år och sträckte sig således till 2022, och förlängdes därefter med två år.

Det är när det förordnandet går ut nu i höst som Anders Flanking väljer att kliva av. ”Det har varit fantastiska år och jag har trivts väldigt bra på Gotland och på länsstyrelsen”, säger han i ett pressmeddelande från länsstyrelsen för Gotlands län.

”Jag har trivts väldigt bra med att vara en medlare och problemlösare, ja att lösa målkonflikter och försöka vara en möjliggörare. Det är en viktig del av en landshövdings vardag. Men landshövding är man dygnet runt, och nu ser jag fram emot att arbeta lite mindre. Jag kommer inte att vara overksam, men att kunna styra min tid och umgås med familjen har högsta prioritet”, fortsätter Flanking.

Horisont gjorde en lång intervju med Anders Flanking då han precis hade tillträtt 2019 (se länk nedan). Då tonade han ned sin personliga betydelse i rollen som landshövding och sade bland annat:

– Alltså, det handlar inte om mig personligen, det är ju viktigt att påpeka, jag leder en myndighet, jag leder en verksamhet, jag företräder länet. Jag företräder även regeringen, jag ska lyfta frågor som är viktiga för oss här på Gotland. Det har vår förre landshövding gjort, det har landshövdingar före henne gjort och det ska jag fortsätta göra.

Anders Flanking kvarstår som landshövding till och med 30 september i år och lovar att han kommer att arbeta ”ända in i kaklet”. Ny landshövding utses av regeringen.

— — —

Läs mer:

Flanking-effekten (Horisont nr 49, juli-augusti 2019)

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024