Samhälle & politik

Kraftig ökning av hotell i Visby innerstad

TextMoa Candil FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 67 (december 2022-januari 2023)

Dela på FacebookDela på Twitter

Det är bostadsbrist i Visby, det är de flesta överens om. Men frågan är om det är brist på bostäder eller om problemet är hur hus och lägenheter faktiskt används? Horisont fortsätter granskningen av världsarvsstadens utveckling – nu utifrån fenomenet ”hotellifiering”.

– Hotellifiering leder till bostadsbrist, otrygghet och högre hyror. Den som hyr på tillfälligt kontrakt klagar inte, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgäst-föreningen.

I nummer 64 kartlade Horisont ägarstrukturerna i Visby innerstad under 50 år. Resultatet chockerade många. Sedan 1970-talet, då 64 procent av husägarna i innerstaden bodde i den aktuella fastigheten, hade siffran mer än halverats. I dag ägs bara 31 procent av husen av en person som bor på adressen.

Nu fortsätter vi granskningen av världsarvet Visby – med fokus på hemmen som blivit hotell. Hotellifiering är en process som skett i många turisttäta städer världen över, där bostäder tas bort från den vanliga bostadsmarknaden och i stället hyrs ut till besökare. Det är en utveckling med flera allvarliga konsekvenser: Bostadsbrist, självklart, men även otrygghet för de permanentboende som blir kvar bland grannar som kommer och går.

– Det leder också till dyrare hyror eftersom fastighetsägaren rundar hela förhandlings-systemet, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har på senare år uppmärksammat fenomenet i två rapporter, där de bland annat lyckats identifiera över tusen hyreslägen-heter i Stockholm som hyrs ut under hotelliknande former. Martin Hofverberg konstaterar att detta antagligen är toppen av ett isberg.

– Det finns ett stort mörkertal, säger han.

Till skillnad från andra länder är det i Sverige ofta professionella fastighetsägare som hotelli-fierar lägenheter, enligt Hyresgästföreningen. I stället för att hyra ut med tillsvidarekontrakt, besittningsskydd och förhandlade hyror plockar de ut en eller flera lägenheter att hyra ut under hotelliknande former.

Detta går att göra genom ett kryphål i hyres-lagen; så kallad blockuthyrning. Då hyr ett företag fler lägenheter av samma värd, för att sedan i sin tur hyra ut dem med korta kontrakt. Vid ett sådant avtal kan parterna komma överens om villkor som i vanliga fall inte är tillåtna – till exempel en högre hyresnivå. I Visby innerstad förekommer i dagsläget ingen blockuthyrning men det behöver inte betyda att fastighetsägare inte ägnar sig åt hotellifiering, menar Martin Hofverberg.

– Det finns alla möjligheter för fastighetsägare att köra på utan att be om lov, säger han.

I Visby sker hotellifiering på olika sätt. Dels handlar det om att de faktiska hotellen blir fler och större, en utveckling som accelererat sedan världsarvsutnämningen 1995. Under de dryga två decennier som följt har antalet hotell i innerstaden ökat drastiskt: Från fem hotell år 1995 till närmare 40 hotell år 2015, enligt siffror framtagna av Gotlands museum inför världsarvets 20-årsjubileum. Värt att notera är att siffran var konstant de två decennierna innan Visby blev ett världsarv – även på 1970-talet fanns fem hotell i Visby innerstad.

Hotellanläggningarna innanför murarna har inte bara blivit fler utan även större.

Ett exempel är Strand hotell som startade med 13 rum på 1980–talet och i dag har 110 rum och sträcker sig över fem kvarter.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 67 (december 2022-januari 2023)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024