Allmänt

Horisont nomineras för Årets granskning

TextChrister Bjöhle FotoStig Hammarstedt Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Horisonts reportrar Moa Candil och Christer Bjöhle är nominerade till utmärkelsen Årets granskning för artikelserien om fastighetsägandet i Visby innerstad samt på Fårö och Storsudret.

–En sån här nominering betyder mycket för oss och ger oss mer kraft att fortsätta gräva, säger Moa Candil om nomineringen.

Det är branschorganisationen Sveriges Tidskrifter som står bakom utmärkelsen, en av flera kategorier inom Tidskriftspriset som delas ut årligen. Detta är tredje gången som Horisont nominerats till Tidskriftspriset.

I Horisonts fall i år är det inte en artikel utan den serie av artiklar som är nominerade. Det handlar om serien av artiklar om fastighetsägande, om hur många fastighetsägare som faktiskt bor i sin fastighet och hur många som bor på annan ort, och vad dessa förhållanden betyder för området. I två artiklar, sommaren 2022 samt vintern 2022-23, granskades Visby innerstad, där Horisont också presenterade hur ägandet såg ut för femtio år sedan och kunde därmed också visa hur utvecklingen sett ut över tid. I ännu en artikel gjordes motsvarande genomgång av fastigheter på Fårö samt i de fem socknarna som utgör Storsudret.

–Bostadsfrågan är oerhört viktig för Gotland just nu och därför oerhört viktig att bevaka journalistiskt. Vi kommer fortsätta att granska ägande, användande och byggande ur gotlänningarnas perspektiv, säger Moa Candil om artikelserien.

 

Juryns motivering till nomineringen lyder:

”Med lokal närvaro och smarta grepp visar granskningen vad som händer när turisterna tar över. När gotlänningarna trängs ut från världsarvet Visby och öns vackraste socknar. Redaktionen jobbar med små medel och resultatet kan inspirera journalister i hela landet!”

Övriga nominerade i kategorin Årets granskning är ”Schysst fasad – skitig baksida” av Mårten Martos Nilsson på tidningen Arbetet, ”Sanningen om sprängdåden” av Johanna Edström och Davud Lundmark, Dagens Arbete, och ”De uthängda tjejerna” av Karin Annebäck, Stina Berglund, Emanuel Hendal, Christoffer Röstlund Jonsson och Max V Karlsson i Dagens ETC.

I juryn sitter Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare på VLT, Jenny Küttim, grävredaktör SVT Nyheter, och Lena K Samuelsson, chefredaktör och vd på Aftonbladet.

 

Detta är tredje gången på sex år som Horisont nominerats till Tidskriftspriset; 2018 nominerades reportern Linnea Nilsson som Årets journalist, 2021 nominerades reportern Christer Bjöhle i samma kategori, och så alltså årets nominering för Årets granskning av Christer Bjöhle och Moa Candil.

–Vi gör inte Horisont för att bli rika och berömda utan för att vi anser att den här typen av journalistik behövs. Det är fint att någon annan också ser och uppskattar det vi gör, säger Moa Candil.

Utöver Horisontreportrarna Moa Candil och Christer Bjöhle, finns också en av medlemmarna i Horisonts redaktionsråd bland de nominerade; Agnes Dunder är nominerad till Årets design för sitt layoutande av tidskriften Modern Psykologi. Agnes Dunder, som arbetar som AD för en rad tidskrifter, har också varit nominerad i samma kategori flera gånger tidigare.

Tidskriftsprisets vinnare avslöjas på Tidskriftsgalan i Stockholm den 25 oktober.

— — —

Vill du få tillgång till de aktuella artiklarna? Följ länkarna nedan:

Allt färre bor i sina innerstadsfastigheter – tydlig trend under 50 år (Horisont nr 64/ sommaren 2022)

Kraftig ökning av hotell i Visby innerstad (Horisont nr 67/ vintern 2022-23)

Lokalborna i minoritet på Fårö och Storsudret (Horisont nr 70/ sommaren 2023)

— — —

Vill du prenumerera? Klicka HÄR!

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024