Samhälle & politik

Gotlänning överklagar livstidsdom för mord

TextChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Gotlänningen som i fredags dömdes för mord till livstids fängelse kommer att överklaga domen.

– Tingsrätten har inte kunnat bevisa att min huvudman skjutit målsäganden, säger gotlänningens advokat Marcus Stalebrant till Horisont.

Under förmiddagen i fredags, den 17 maj, offentliggjorde Solna tingsrätt domen gällande den skjutning som inträffade i Solna den 30 maj förra året.

En nu 20-årig gotlänning och en 16-åring dömdes för mord, och ytterligare två personer dömdes för medhjälp till mord. Påföljden blev livstids fängelse för gotlänningen, fem år och två månaders fängelse för den yngre morddömde, samt över 13 års fängelse för de två personer som dömdes för medhjälp.

Tingsrätten slog fast att 16-åringen avlossade 12–15 skott mot offret, medan gotlänningen bara sköt ett skott – och det är oklart om det skottet träffade. Däremot menar tingsrätten att båda skyttarna, tillsammans med flera andra, i förväg tillsammans och i samförstånd har planerat mordet.

Gotlänningens försvarare, advokat Marcus Stalebrant, tar fasta på osäkerheten kring om gotlänningen alls träffade offret:

–Vi har bara hunnit gå igenom domen översiktligt än så länge men kan konstatera att tingsrätten inte har kunnat bevisa att min huvudman skjutit målsäganden. Ändå har man kommit fram till att han agerat inom ramen för en brottsplan att beröva honom livet. Där anser vi att tingsrätten bedömt fel, förklarar Marcus Stalebrant för Horisont.

– Om man hade kommit fram till att min huvudman inte hade agerat inom en brottsplan att beröva målsägande livet, då skulle han ha frikänts för mord och bara dömts för vapenbrott.

Men jag tycker att tingsrätten har kommit fel gällande påföljden också. Han blev själv skjuten, och det har man inte beaktat i domen, fortsätter Stalebrant.

Den 20-årige gotlänningen, som var 19 då händelsen utspelade sig, blev själv skottskadad i ett ben och en arm i samband med mordet, då den 16-årige medgärningsmannen råkade avfyra sitt vapen även mot sin kumpan. Gotlänningen är ännu inte helt återställd, berättar hans advokat.

–Han har fortfarande problem efter skadan.

Överklagan av dom ska vara inlämnad inom tre veckor, men Marcus Stalebrant räknar med att han och hans klient kommer att vara klara med sin överklagan tidigare än så.

 

Läs mer:

Gotlänning dömds för livstids fängelse för mord (Horisont 17 maj 2024)

Två nätverk bedriver narkotikahandel på ön (Horisont nr 73, våren 2024)

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024