Samhälle & politik

Två nätverk bedriver narkotikahandel på ön

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 73 (våren 2024)

Dela på FacebookDela på Twitter

Gotland är det enda polisområdet i landet som inte drabbats av någon gängrelaterad skjutning – men det kan vara en tillfällighet, menar polisen.

För Gotland har grov, organiserad brottslighet, och två kriminella nätverk som främst bedriver narkotikahandel. Det dödliga våldet skulle kunna inträffa även här.

–Vi får inte vara naiva och tro att det inte kommer hit, för grundproblematiken har vi, säger Gotlands lokalpolisområdeschef Emil Eisersjö.

En solig eftermiddag i maj 2023 attackeras en 34-årig man av två maskerade och beväpnade unga män i ett bostadsområde i Solna. Det som utspelar sig framför ögonen på flera skräckslagna vittnen ska senare av åklagare beskrivas som en avrättning; de båda maskerade männen, vid tillfället bara 19 respektive 16 år gamla, skjuter 34-åringen till döds med flera skott. 16-åringen använder ett automatvapen, 19-åringen en pistol. Rättsläkaren som senare undersöker den döde 34-åringen bedömer att han träffades av tolv till femton skott, men skadorna är så allvarliga att det är svårt att avgöra ett mer exakt antal.

Tumult uppstår och 16-åringen råkar skjuta även sin 19-årige kamrat i benet, innan han flyr från platsen och dumpar vapnet längs vägen.

I området rör sig också kompisar till 34-åringen. De ger sig på den skadeskjutne 19-åringen, som får ta emot slag och sparkar. Efter en stund skingras de inblandade och andra personer vågar sig fram. Någon lägger tryckförband på 19-åringens skottskada. Flera larmar polis och ambulans. På marken ligger ännu den pistol som åklagaren ska hävda att 19-åringen använde.

Snart anländer flertalet polispatruller och ambulanser.

19-åringen är en kille från Gotland. Ett år tidigare var han en lite stökig elev på gymnasiet. Nu står han åtalad för mord och grovt vapenbrott. Själv nekar han dock till att ha avlossat några dödande skott. Den mördade 34-åringen har enligt åklagaren kopplingar till ett kriminellt nätverk i området, och enligt åtalet är skjutningen en del av en uppgörelse mellan olika gäng.

Den här händelsen fick stor uppmärksamhet – både när den inträffade våren 2023, när åtal väcktes och när rättegången drog igång i slutet av februari 2024 – både nationellt och lokalt på Gotland. Nationellt eftersom en brutal dödsskjutning skedde dagtid på öppen gata i ett bostadsområde med många människor i närheten. Lokalt främst eftersom gängrelaterade skjutningar med kopplingar till Gotland är något mycket ovanligt.

För hur ser den ut egentligen, den organiserade kriminaliteten på Gotland? Finns den ens? I så fall, i vilken skepnad och i vilken utsträckning? Det korta svaret är ja. Det finns organiserad kriminalitet och det finns kriminella nätverk på Gotland. Det som ännu inte har utspelat sig på ön är de riktigt grova brotten.

Horisont har granskat de gotländska gängen, deras verksamhet och utbredning, och vad polisen gör för att stoppa dem.

Grov, organiserad brottslighet, öppna och dödliga konflikter mellan kriminella gäng, skjutningar och sprängningar har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. Enligt en utredning som regeringen nyligen presenterade bedöms över 60 000 personer i Sverige ha någon form av koppling till kriminella nätverk – en utredning som dock mötts av en del kritik, mer om detta senare.

Den grova, organiserade brottsligheten, med skjutningar och sprängningar i sitt kölvatten, är inte längre något som bara finns i storstäderna utan har spritts till alla delar av landet; ett exempel av många är konflikten mellan de båda kriminella nätverken Foxtrot och Dalennätverket – båda nätverken har sin bas i Stockholmsområdet men försöker etablera sig även ute i landet, och rivaliteten och kampen om kontroll över narkotikamarknaden i Sundsvall har resulterat i flertalet både skjutningar och sprängningar de senaste åren.

Men det finns ett undantag: Gotland.

Gotland är det enda polisområde i Sverige som inte har haft några skjutningar eller sprängningar kopplade till kriminella nätverk. Ännu. Men, även på Gotland pyr den organiserade, kriminella verksamheten under den idylliska ytan.

–Att säga att vi inte har grov organiserad brottslighet här på Gotland är en sanning med modifikation, men vi har tack och lov ännu inte sett effekterna av den som man gör på andra ställen, med skjutningar och sprängningar, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Faktum är att det finns strukturer av gängkriminalitet även på Gotland, även om de inte alls är i samma nivå av brottslighet som i storstäderna. Flera poliser som Horisont har pratat med berättar om två små gäng, eller ’nätverk’ som är den term polisen gärna använder, som organiserat ägnar sig åt främst narkotikahandel. De går ibland under beteckningarna ”Gotland 1” och ”Gotland 2”; det ena gänget består främst av personer i övre tonåren och något äldre, medan det andra gänget är något yngre.

— — —

Detta är ett utdrag av ett längre reportage i Horisonts vårnummer 2024 (nr 73). Om du är prenumerant – eller blir det nu – och har registrerat dig för digital åtkomst kan du läsa hela numret digitalt redan nu.

Här kan du läsa en lathund över hur du får digital åtkomst.

För att köpa numret, eller teckna prenumeration, använd formuläret nedan eller mejla redaktion@hpress.se.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 73 (våren 2024)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024