Samhälle & politik

Gotlänning döms till livstids fängelse för mord

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 73 (våren 2024)

Dela på FacebookDela på Twitter

Den 20-årige gotlänning som stått åtalad för inblandning i den dödliga skjutningen i Solna 2023, döms till livstidsfängelse för mord och grovt vapenbrott. 

Ytterligare tre personer döms för inblandning i dådet, som skedde dagtid på öppen gata i ett bostadsområde i maj förra året. 

Klockan var strax efter 17, tisdagen den 30 maj 2023, då en 35-årig man sköts till döds i ett bostadsområde i Hagalund i Solna. Två personer befann sig beväpnade på platsen. Den ena var en då 19-årig gotlänning, den andra en 16-årig pojke från Stockholmsområdet. Enligt domen hade 16-åringen ett automatvapen, en Kalashnikov AK47, och gotlänningen en halvautomatisk, modifierad pistol.

Enligt domen som föll under fredagen sköt den yngre av de två 12-15 skott mot offret, medan den äldre – alltså gotlänningen avlossade ett skott. Medan 16-åringens skott nästan uteslutande träffade 35-åringen, som också avled på platsen, kan tingsrätten inte slå fast att gotlänningens avlossade skott träffade offret eller inte.

Det gör också att båda döms för mord. Gotlänningen, som alltså var 19 när brottet skedde men som nu hunnit fylla 20, döms till livstids fängelse för mord. Den yngre pojken däremot är för ung för att dömas till livstids fängelse och påföljden för honom blir i stället fängelse i fem år och två månader, även om praxis säger att sluten ungdomsvård är det rimliga för en 16-åring. Pojken döms också för grovt vållande till kroppsskada, eftersom han i tumultet också råkade träffa sin medbrottsling, den 19-årige gotlänningen, i benet.

Efter mordet fick gotlänningen hjälp att stoppa blödningen i benet på plats av förbipasserande, innan polis och ambulanspersonal anlände, medan 16-åringen flydde från platsen men kunde gripas kort senare. Gotlänningen vårdades en tid på sjukhus för skottskadan.

 

Utöver dessa två personer döms ytterligare två för medhjälp till mord, den ena till 13 år och sex månaders fängelse och den andra till 13 år och tio månaders fängelse.

Det slås fast i domen att mordet hade planerats några dagar i föreväg och att 16-åringen och 19-åringen gemensamt utförd brottet. Enligt domen har de båda ”tillsammans och i samförstånd med andra okända gärningsmän dödat” den 35-årige mannen ”genom att skjuta honom med flera skott”. Vidare konstaterar tingsrätten att ”samtliga gärningsmän har deltagit i brottsplanen och organisationen kring mordet”, samt att de två medgärningsmännen ”har möjliggjort mordet genom att ha agerat spanare, deltagit i chattar, mottagit och agerat på order samt solidariserat sig med skyttarna.”

Totalt har åtta personer deltagit i chattar i den krypterade appen Signal inför mordet.

Tingsrätten slår också fast att det tycks ha funnits en konflikt mellan kriminella nätverk, varav åtminstone ett med bas i Hagalund i Solna där mordet skedde. Utredningen har dock inte kunnat presentera några tydliga, exakta motiv till mordet och inte heller om den dödade mannen verkligen var den primära måltavlan.

 

Gotlänningen döms utöver mord också för grovt vapenbrott, sedan han vid brottet använt en, enligt domen, ”halvautomatisk modifierad start/gaspistol av märket Zoraki i kaliber .380 Auto med tillhörande patron utan att ha rätt till det”. Vapenbrottet bedöms som grovt eftersom ”vapnet är modifierat för utskjutande projektiler och därmed saknar legalt användningsområde samt då vapnet innehafts i en miljö där det typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning”.

Gotlänningen har konsekvent undvikit att svara på frågor från åklagaren under rättegången, men gett sin bild av händelseförloppet via frågor från sin försvarare.

Själv förnekar han att han skulle vara skyldig till mord medan han medger och, som det heter i domen, ”underkastar sig ansvar för”, grovt vapenbrott. Han säger sig inte ha avlossat vapnet medvetet, utan att detta skedde av misstag då han själv blev skjuten men att det som han själv alltså menar var ett vådaskott inte träffade någon. Däremot medger han att han körde den bil, som polisen senare skulle ta i beslag och sätta i samband med mordet, till Hagalund under den aktuella dagen. Han medger att han hade en pistol i bilen och att han skulle ge andra personer skjuts till Hagalund där de skulle ”skjuta på en port för att skrämmas”.  Dock förnekar han att han känt till eller deltagit i någon planering av brott; han skulle ha fått kännedom om planerna på skott mot en port någon dag innan.

Han förnekar också att han skulle ingå i något nätverk.

— — —

Domen mot 20-åringen är närmast unik på så vis att detta fall är ett av mycket få där gotlänningar är involverade i dödligt våld, och i allvarliga brott med koppling till kriminella nätverk. Men de kriminella nätverken finns även på Gotland, liksom oron för att det inte längre är en fråga om skjutningar och sprängningar också når ön, utan när.

Horisont gjorde en granskning av Gotlands kriminella nätverk i nr 73, våren 2024. Nedan följer ett utdrag ur den artikeln: 

— — —

Gotland är det enda polisområdet i landet som inte drabbats av någon gängrelaterad skjutning – men det kan vara en tillfällighet, menar polisen.

För Gotland har grov, organiserad brottslighet, och två kriminella nätverk som främst bedriver narkotikahandel. Det dödliga våldet skulle kunna inträffa även här.

–Vi får inte vara naiva och tro att det inte kommer hit, för grundproblematiken har vi, säger Gotlands lokalpolisområdeschef Emil Eisersjö.

En solig eftermiddag i maj 2023 attackeras en 34-årig man av två maskerade och beväpnade unga män i ett bostadsområde i Solna. Det som utspelar sig framför ögonen på flera skräckslagna vittnen ska senare av åklagare beskrivas som en avrättning; de båda maskerade männen, vid tillfället bara 19 respektive 16 år gamla, skjuter 34-åringen till döds med flera skott. 16-åringen använder ett automatvapen, 19-åringen en pistol. Rättsläkaren som senare undersöker den döde 34-åringen bedömer att han träffades av tolv till femton skott, men skadorna är så allvarliga att det är svårt att avgöra ett mer exakt antal.

Tumult uppstår och 16-åringen råkar skjuta även sin 19-årige kamrat i benet, innan han flyr från platsen och dumpar vapnet längs vägen.

I området rör sig också kompisar till 34-åringen. De ger sig på den skadeskjutne 19-åringen, som får ta emot slag och sparkar. Efter en stund skingras de inblandade och andra personer vågar sig fram. Någon lägger tryckförband på 19-åringens skottskada. Flera larmar polis och ambulans. På marken ligger ännu den pistol som åklagaren ska hävda att 19-åringen använde.

Snart anländer flertalet polispatruller och ambulanser.

19-åringen är en kille från Gotland. Ett år tidigare var han en lite stökig elev på gymnasiet. Nu står han åtalad för mord och grovt vapenbrott. Själv nekar han dock till att ha avlossat några dödande skott. Den mördade 34-åringen har enligt åklagaren kopplingar till ett kriminellt nätverk i området, och enligt åtalet är skjutningen en del av en uppgörelse mellan olika gäng.

Den här händelsen fick stor uppmärksamhet – både när den inträffade våren 2023, när åtal väcktes och när rättegången drog igång i slutet av februari 2024 – både nationellt och lokalt på Gotland. Nationellt eftersom en brutal dödsskjutning skedde dagtid på öppen gata i ett bostadsområde med många människor i närheten. Lokalt främst eftersom gängrelaterade skjutningar med kopplingar till Gotland är något mycket ovanligt.

För hur ser den ut egentligen, den organiserade kriminaliteten på Gotland? Finns den ens? I så fall, i vilken skepnad och i vilken utsträckning? Det korta svaret är ja. Det finns organiserad kriminalitet och det finns kriminella nätverk på Gotland. Det som ännu inte har utspelat sig på ön är de riktigt grova brotten.

Horisont har granskat de gotländska gängen, deras verksamhet och utbredning, och vad polisen gör för att stoppa dem.

Grov, organiserad brottslighet, öppna och dödliga konflikter mellan kriminella gäng, skjutningar och sprängningar har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. Enligt en utredning som regeringen nyligen presenterade bedöms över 60 000 personer i Sverige ha någon form av koppling till kriminella nätverk – en utredning som dock mötts av en del kritik, mer om detta senare.

Den grova, organiserade brottsligheten, med skjutningar och sprängningar i sitt kölvatten, är inte längre något som bara finns i storstäderna utan har spritts till alla delar av landet; ett exempel av många är konflikten mellan de båda kriminella nätverken Foxtrot och Dalennätverket – båda nätverken har sin bas i Stockholmsområdet men försöker etablera sig även ute i landet, och rivaliteten och kampen om kontroll över narkotikamarknaden i Sundsvall har resulterat i flertalet både skjutningar och sprängningar de senaste åren.

Men det finns ett undantag: Gotland.

Gotland är det enda polisområde i Sverige som inte har haft några skjutningar eller sprängningar kopplade till kriminella nätverk. Ännu. Men, även på Gotland pyr den organiserade, kriminella verksamheten under den idylliska ytan.

–Att säga att vi inte har grov organiserad brottslighet här på Gotland är en sanning med modifikation, men vi har tack och lov ännu inte sett effekterna av den som man gör på andra ställen, med skjutningar och sprängningar, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Faktum är att det finns strukturer av gängkriminalitet även på Gotland, även om de inte alls är i samma nivå av brottslighet som i storstäderna. Flera poliser som Horisont har pratat med berättar om två små gäng, eller ’nätverk’ som är den term polisen gärna använder, som organiserat ägnar sig åt främst narkotikahandel. De går ibland under beteckningarna ”Gotland 1” och ”Gotland 2”; det ena gänget består främst av personer i övre tonåren och något äldre, medan det andra gänget är något yngre.

— — —

Detta är ett utdrag av ett längre reportage i Horisonts vårnummer 2024 (nr 73). Om du är prenumerant – eller blir det nu – och har registrerat dig för digital åtkomst kan du läsa hela numret digitalt redan nu.

Här kan du läsa en lathund över hur du får digital åtkomst.

För att köpa numret, eller teckna prenumeration, använd formuläret nedan eller mejla redaktion@hpress.se.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 73 (våren 2024)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024