Fallet Sjögren

Benet i Etelhem flera hundra år gammalt

TextChrister Bjöhle FotoSveds Signe Söderlund & Beatrice Beppsson (infällda bilden) Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 67 (december 2022–januari 2023)

Dela på FacebookDela på Twitter

Det ben som hittades på den gamla tippen i Etelhem tidigare i höst under sökandet efter försvunne Lummelundalantbrukaren Sven Sjögren, härrör från järnåldern. Det står klart sedan Nationellt forensiskt centrum nu analyserat benet.

I somras undersöktes bland annat den före detta deponin i Etelhem av en så kallad skelettsökhund, tränad på att hitta mänskliga ben. Hunden markerade på tre intill varandra liggande platser på tippen, och i september i år gavs tillstånd att gräva ut tippen i jakten på fler skelettfynd.

Och fynd gjordes; en mindre och en större bit ben hittades, dessa togs om hand av polisen och skickades på analys till NFC, Nationellt forensiskt centrum, i Linköping.

Den större av de två, var cirka elva centimeter lång och det slogs tidigt fast att det var en del av en människas vänstra underarm. Som Horisont kunde berätta i förra numret (Horisont nr 66) gjordes två analyser av detta ben, dels en kol14-analys för åldersbestämning och dels en DNA-analys.

Analysen visar att benet var intorkat och medfaret, och att de sprickor som tydligt fanns i benet uppkommit efter att personen i fråga avlidit. Men, det mest intressanta i analysen är förstås åldersbestämningen, och där slår NFC fast att ”analysen talar starkt för att personen levt på 1200-1400-talet”.

Vad gäller den mindre biten, cirka fyra gånger sex centimeter, har NFC inte kunnat slå fast huruvida den är mänsklig eller ej, men man konstaterar att det eventuellt skulle kunna röra sig om en bit av endera ett bäckenben eller en skuldra. Den tros dock vara lika gammal som underarmen.

 

Underarmsbenet undersöktes också för DNA, och där fick forensikerna träff redan innan åldersbestämningen var klar. Men troligt är att det rör sig om DNA från någon av de personer som hanterat benet sedan det hittades i tippen i september. Hade benet visat sig vara förhållandevis modernt, hade polisen fått DNA-testa alla dem som varit i kontakt med benet sedan fyndet gjordes för att kunna utesluta dem.

–Men nu är det ställt bortom allt rimligt tvivel att det inte är Sven Sjögren, och därför kommer vi inte att belasta analysapparaten mer, säger Per Bäckström på Gotlandspolisen, som är den som håller i Sjögrenfallet i nuläget.

I och med detta kommer polisen inte heller att gå vidare med den overall som hittades på tippen. Inte heller finns det från polisens sida några fler utredningsåtgärder planerade i fallet Sven Sjögren.

–Det vi kan konstatera nu är att den försvunne Sven Sjögren fortfarande är försvunnen, säger Per Bäckström.

 

Horisont har tidigare bland annat berättat om en större mängd fornfynd som gjorts i närheten av Etelhemstippen (Horisont nr 64), om skelettsökhundens besök på Gotland (Horisont nr 65), och om utgrävningen av tippen och NFC:s analyser (Horisont nr 66).

I nästa nummer, Horisont nr 67 som kommer ut om cirka en vecka, kommer en uppföljning av analyssvaren.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 67 (december 2022–januari 2023)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024