Fallet Sjögren

Middag ska samla in pengar till Sjögrensökningar

TextChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Sommarens sökningar efter Sven Sjögrens kvarlevor har inte gett resultat.

Men nu trappas insatserna upp – den 2 oktober i år anordnas en middag i Lummelunda, och överskottet från entrébiljetter och insamling går oavkortat till att finansiera fortsatta sökåtgärder.

– Bland annat vill vi kunna ta hjälp av en så kallad skeletthund, säger Urban Gärdek, initiativtagare som länge forskat i fallet.

Lördagen den 2 oktober kommer en middag att anordnas i Sven Sjögrens minne. Middagen äger rum på restaurang N:a Masters i Lummelunda, bara ett stenkast från det hus där Sven Sjögren bodde. Där bjuds det på helgrillat lamm med tillbehör, och under middagen hålls en rad föreläsningar med anknytning till Sven Sjögren, utredningen av hans försvinnande, och de granskningar av fallet som gjorts på senare tid.

Biljettpriset är satt till 595 kronor, och då ingår både mat och föreläsningar. Överskottet går oavkortat till den insamling som Urban Gärdek och Tobias von Braun startat och som är tänkt att finansiera fortsatta sökinsatser efter Sjögrens kropp.

Bland annat hoppas man kunna ta hjälp av en i folkmun kallad ”skeletthund”, en hund som specialtränats till att lukta sig till mycket gamla mänskliga kvarlevor.

– Det har funnits en sådan hund i Sverige tidigare, men den har nyligen dött. Nu går en annan hund i träning, men den kommer inte att vara redo att använda i skarpt läge än på ett tag, berättar Urban Gärdek.

Han och Tobias von Braun har därför sökt även utomlands efter skelett-tränade hundar.

Insamlingen, som pågått sedan början av sommaren, har hittills inbringat cirka 60 000 kronor, medan målet är satt till 100 000 kronor.

– Det finns alltså en chans att vi kommer upp i vårt mål i och med middagen, konstaterar Tobias von Braun.

 

Biljett till middagen den 2 oktober måste förbokas, och max antal biljetter som kommer att säljas är satt till 130. Hela evenemanget kommer givetvis att anpassas utifrån då gällande coronarestriktioner.

Biljetter köps endera via ett formulär på Horisonts hemsida eller fysiskt på Tempo i Stenkyrka, eller på restaurangerna N:a Masters i Lummelunda och G:a Masters i Visby. Taxi Gotland har utlovat specialpriser på resor mellan Visby och Lummelunda den aktuella kvällen.

 

De som kommer att tala under middagen är:

  • Stig Larsson, tidigare granne och god vän till Sven Sjögren som kämpat för att hitta sanningen bakom försvinnandet ända sedan 1970-talet och som nyligen, tillsammans med sin syster, utlyst en belöning på 100 000 kronor till den som kan ge ett avgörande tips som leder till att Sjögrens kropp hittas.
  • Urban Gärdek och Tobias von Braun, som (tillsammans med Thorbjörn Brehmer) ägnat tio år åt att grotta ned sig i fallet, och vars arbete resulterat i över 30 avsnitt om fallet i podden Olösta mord.
  • Dan Hörning, som driver podden Olösta mord som fått ett stort uppsving och stor spridning i och med avsnitten om Sven Sjögren.
  • Christer Bjöhle, reporter på Gotlands nyhetsmagasin Horisont, som ägnat nästan lika lång tid som Gärdek/von Braun åt att studera fallet och vars granskning hittills lett till långa reportage i de två senaste numren av Horisont. Fler artiklar är att vänta i kommande nummer.
  • Anders Johansson, ordförande för organisationen Missing Peoples Gotlandsavdelning.
  • Per Bäckström, utredare inom Gotlandspolisen och den som ansvarar för uppgifter och tankar som inkommer gällande Sven Sjögren.

På plats under kvällen kommer även Stenkyrkabördige David Andersson att finnas; han arbetar med en dokumentärfilm om Sven Sjögrens öde, som kommer att sändas av Sveriges television hösten 2022.

Gå direkt till biljettbokningen genom att klicka HÄR!

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024