« Nummerarkiv

Nr 69 | april-maj 2023

Dela på FacebookDela på Twitter

Om innehållet i Horisont nr 69 (april–maj 2023):

 

Ledare: Om siffror, och om de omdiskuterade färjepriserna.

Visbys dåliga luft har varit känd i 15 år – Region Gotland vite från EU, men nu börjar åtgärder genomföras för att förbättra luftkvaliteten. I höst hoppas regionen kunna byta halkbekämpningsmedel till ett tåligare grus som inte dammar lika mycket, och en annan effekt av luftförbättringsarbetet kan bli sänkt hastighet i nästan hela Visby.

Berättat: Journalisten och debutförfattaren Emmy Walt berättar om sin debutroman ”Flykt”, om utbrändhet och om viljan att skriva.

Bild i ny kontext: Redan för över 100 år sedan var släke på de gotländska stränderna en het fråga. Jakob Karlsson i Lau lassade släke på en hästkärra.

Biljettpriserna inom Gotlandstrafiken: Sällan har väl vågorna gått så höga som sedan Destination Gotland gick ut med att man från januari 2023 skulle höja biljettpriserna på färjan med 30 procent. Näringslivet och turistbranschen, politiker och företagare, gotlänningar och fastlänningar – alla har uttryckt en allvarlig oro för Gotlands framtida utveckling, eller avveckling, på grund av för höga priser att ta sig till och från ön. En del väljer att lämna ön, exempelvis Per-Erik ”Peja” Jacobsson i Näs. ”Med de här höjningarna går det inte längre”, säger han.

Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson beskriver företaget som ”en ansvarstagande samhällsbyggare på Gotland”, från regerings- och ministerhåll kommer i princip inga svar alls.

Kampen för konstmuseet: Turerna kring Gotlands konstmuseum har varit många, men ännu står den anrika byggnaden i Visby innerstad stängt även om beslut är taget om att den återigen ska hysa Gotlands konstmuseum. Horisont har pratat med konstnärer och museichefer – bland andra Judith Dekker, Angelica Blomhage, Torbjörn Limé, Marita Jonsson och Armin Scholler – om situationen.

GKF byter namn och satsar framåt: Konsthantverkskooperativet GKF, Gotländska konsthantverkare och formgivare, byter namn till Stuk och hoppas inom kort se en föryngring inom verksamheten. Med bland andra Eva Szentivanyi och Helle Kobbernagel.

Folk: I inte mindre än 14 år har ett gäng entusiastiska hundägare – och deras fyrbenta vänner – samlats om morgnarna och promenerat tillsammans. Horisont tog rygg på initiativtagaren Nils Lilja, hans labrador retriever som var bara valp när promenaderna började, sju andra hundägare och lika många hundar.

På djupet med Hansa: Författaren Jakob Ringbom fascineras av havet. Efter att ha skrivit flera böcker på havs- och fartygstema, kommer han senare i år ut med en bok om Hansakatastrofen, skriven tillsammans med Lars Kruthof, där duon avslöjar nya detaljer kring den ödesdigra natten i november 1944.

Såren har läkt – EP’s Trailer Park gör comeback: Bandet var på uppgång, men en rejäl fylla och ett rejält gräl fick dem att splittras. Nu har såren läkt och EP’s Trailer Park – bestående av Eric Palmqwist, Ruben Engzell, Jesper Jonsson och Ulf Jonsson – gör comeback.

Gotlänning i världen: Medan den gotländska fotbollssäsongen precis har inletts, finns det en gotländska som precis klivit in i ett spännande slutspel – där både ligatitel, cuptitel och Champions League står på spel. Horisont har fått en pratstund med Gute- och P18-fostrade Anna Oscarsson.

Tillbakablick: I början av 1950-talet härjade en stortjuv på Gotland. Han begick inbrott och stölder i en rasande fart och drev gäck med polisen – inte mindre än två gånger lyckades han rymma, en gång under en vallning i sällskap av två konstaplar och en gång ur fängelset i Visby hamn. Läs historien om ”Den gäckande skuggan”.

Tips: Horisonts tipsare Fredrik Emdén (musik), Annika Wassén (scenkonst), Roland Salemark (litteratur) och Maria Molin (konst) ger som vanligt sina bästa tips kring vad som är aktuellt inom kultursfären just nu.

Annons

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Senaste nummer

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024