Kultur & nöje

”Drömmen är att skriva på heltid om fem år”

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 69 (april-maj 2023)

Dela på FacebookDela på Twitter

Med tre perioder av utbrändhet bakom sig och en ständig längtan efter att skriva, har Emmy Walt hittat sin drömsysselsättning. För Horisont berättar hon om debutromanen ”Flykt” och om vägen dit. 

”Jag säger bara: Wow! Emmy Walts ’Flykt’ är lika spännande som viktig. Hon blandar polarisering, driv, värme, förtvivlan på ett sätt som gör att jag måste plocka fram skalans högsta betyg. Detta är en klockren femma.”

– Peter Carlén, ljudboksbloggen.com

 

”Skrivandet har alltid funnits i mig; jag ville tidigt bli journalist men det var i själva verket skrivandet som lockade. Det som jag hade svårast för när jag jobbade som journalist var att man alltid behövde en vinkel, en ”hook” till varför man skulle skriva.

Jag kände helt enkelt aldrig att journalistyrket var mitt kall på något vis. Så efter en tid inom journalistyrket gick jag över mer mot kommunikation i stället.

Och egentligen gör jag ju just nu detsamma som jag gjorde som journalist, jag skriver. Fast jag kan hitta på en egen berättelse och behöver inte förhålla mig till en verklighet.”

 

Arbetslivet har dock inte varit enkelt och definitivt inte problemfritt. Emmy har som hon själv säger ”alltid varit överambitiös” och har i tre omgångar varit sjukskriven för utmattning.

 

”Första gången var under mitt allra första journalistjobb. Allt var nytt och spännande och jag ville för mycket, var överambitiös, helt enkelt. Det blev för mycket, och jag gick i väggen.

Jag kom tillbaka från den första utmattningen, men åkte dit en gång till några år senare efter en tuff period privat. Och så är det ofta, att det kan vara både arbetslivet och privatlivet som i perioder blir för mycket.

Tredje gången jag brände ut mig jobbade jag som teamledare, ett uppdrag som var tuffare för mig mentalt än jag var beredd på och jag blev sjuk-skriven igen. Nu är det ungefär två och ett halvt år sedan jag kom tillbaka på heltid.”

 

Emmy bor på den gotländska landsbygden med sin familj – och sin hund, ”författarhunden” – och är i dag frilansande främst inom fotografi, media och kommunikation, men har också en anställning. När coronapandemin slog till våren 2020 hade Emmy börjat återhämta sig från den tredje sjukskrivningen. Att då delvis få jobba hemifrån underlättade för henne att komma tillbaka till sina rätta energinivåer. På hösten samma år hoppade hon på en skrivarkurs.

 

”Det kanske inte framstår som det sundaste man kan göra, att försöka skriva en bok samtidigt som man jobbar heltid när man precis kommit tillbaka efter en sjukskrivning. Men i det läget passade det mig väldigt bra. Att skriva blev ett sätt för mig att ta mig ur utmattningen. Att då kunna jobba hemifrån, inte behöva träffa en massa människor varje dag, och sedan kunna skriva på kvällar och lediga dagar, det blev nog räddningen, kan man säga.

Jag har ju påbörjat en massa berättelser tidigare men aldrig slutfört någon. När jag började den här skrivarkursen bestämde jag mig för att testa om jag faktiskt kunde skriva klart en hel idé till ett färdigt manus. Men jag räknade inte med att just detta skulle ges ut.”

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 69 (april-maj 2023)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024