Kultur & nöje

Aron Landahl prisas – igen: ”Jättekul!”

TextChrister Bjöhle FotoElvira Glänte/pressbild/Norstedts förlag Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Gotländske författaren och illustratören Aron Landahl tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet, som förutom äran består av en prissumma på 100 000 kronor. 

Aron Landahl är född och uppvuxen i Visby men bor numera i Uppsala. Så sent som i februari i år fick han ta emot pris för årets bästa bilderbok, priset Snöbollen som delades ut på litteraturfestivalen i Umeå. Samma bok som gav honom Snöbollen, ”Alla äter alla”, nominerades också till Augustpriset.

Nu är det alltså dags igen; Lennart Hellsing-stipendiet på 100 000 kronor delas ut i morgon, 5 juni, vilket är Lennart Hellsings födelsedag. Och mottagare är Aron Landahl.

”Jättekul! Jag känner att jag inte har hållit på så länge. Men det känns jättekul att få den uppmuntran”, säger Aron Landahl i en intervju med Dagens Nyheter om priset, och jämför sina hittills fem utgivna böcker med Lennart Hellsings omfattande utgivning och menar att han i det perspektivet ”inte har kommit så långt”.

Tidigare i vår utkom boken ”Surr”, skriven av Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen – och illustrerad av Aron Landahl.

Lennart Hellsing-stipendiet instiftades av bokförlaget Rabén & Sjögren 2019, det år då barnboksförfattaren och illustratören Lennart Hellsing, känd för bland andra karaktärerna Krakel Spektakel och Kusin Vitamin – också han med Gotlandskoppling, då han under många år var sommarboende på Fårö – skulle ha fyllt 100 år. Lennart Hellsing avled 2015, 96 år gammal.

— — —

Läs mer: 

Gotlänning prisas för årets bästa bilderbok (Horisont 9 februari 2024)

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024