Kultur & nöje

Pengar till gotländsk livescen – finskt band redan klart för i höst

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Finska Maustetytöt (till vänster) har nyligen blivit klara som premiärband för Vår lilla planets höstsäsong, vilket också blir föreningens första utländska bokning någonsin. Bilden är från Helsingforsfestivalen Flow festival 2019. Till höger KSMB, ett av Vår lilla planets livekonserter från förra året. Foto pressbild/Flow festival & Jörgen Kristiansson/Horisont.

.

Livemusik-arrangören Vår lilla planet får 140 000 kronor från Statens kulturråd för att arrangera fem livekonserter i höst.

–I och med den här grundplåten kan vi redan nu börja boka band inför hösten, säger Vår lilla planets ordförande Joakim Kindgren – och avslöjar att man nyss säkrat sitt första utländska band, som kommer att inleda höstsäsongen.

Många verksamheter inom kulturbranschen rustar nu för fullt och förbereder sig inför sommar och högsäsong. Men för arrangörsföreningen Vår lilla planet är det tvärtom; i kväll, lördag 18 maj, är det säsongsavslutning, då Solnabandet The Nomads äntrar scenen på Joda Bar & Kök, med gotländska The Linedance Fever som förband. Vår Lilla Planet bildades för drygt två år sedan med syftet att förse Gotland med livemusik utanför högsäsongen, med andra ord under höst, vinter och vår.

–Det började som en ego-grej; vi ville gå live-musik men det fanns inga band som spelade på Gotland. Så i stället för att klaga tänkte vi att vi får fixa det själva, säger Joakim Kindgren med ett skratt.

 

Tillsammans bildade Joakim Kindgren, Tord Klafver och Fredrik Emdén föreningen Vår lilla planet. Mottagandet under de dryga två år som gått har varit över förväntan; statliga och regionala stöd har de fått motta förr men så mycket som 140 000 kronor, vilket är summan de både sökt och beviljats nu, har det inte varit tal om tidigare.

–Vi insåg ganska tidigt att vi måste få in andra pengar än publikintäkter för att det ska gå runt, så vi har lagt en del tid på att söka stöd och hitta samarbeten. Och bidragsfinansiärerna verkar hittills vara nöjda med det vi bidrar med, säger Joakim Kindgren.

Vår lilla planet har också fokuserat på ungdomar. Till varje konsert delar de via samarbetspartners ut 20 fribiljetter till unga, med hopp om att nå en yngre publik och skapa mer intresse kring musik i allmänhet och livespelningar på Gotland i synnerhet.

–Framtiden är ju ungdomarna. I stället för att vara på stan och stöka hoppas vi att de går på våra konserter, blir inspirerade, startar egna band och ett år senare kanske de står på vår scen som förband, säger Joakim Kindgren, och berättar att varje konsert i Vår lilla planets regi har gotländska band som förband.

 

De nu beviljade pengarna, lagom till vårens sista spelning, möjliggör en bättre framförhållning än tidigare. Redan nu är arbetet igång med att boka in band inför nästa säsong, då fem konserter planeras. Alldeles nyligen blev höstpremiären klar – och det blir Vår lilla planets första utländska band någonsin: finska Maustetytöt, med systrarna Anna och Kaisa Karjalainen.

Bandet har gjort musiken i hyllade finska regissören Aki Kaurismäkis senaste  film, ”Höstlöv som faller” i svensk översättning, som bland annat vann jurypriset i Cannes 2023. I detta nu är Maustetytöt ute på turné; den 3 september i höst står de på scenen när Vår Lilla Planet inleder en ny gotländsk livemusik-säsong.

*Även Gotlands kulturförening Petrus Da Dacia har beviljats stöd från Kulturrådet; 50 000 kronor för Gotland Chamber Music Festival.

— — —

Läs mer:

Vår Lilla Planet – Gotlands nya musikscen (Horisont nr 67, vintern 2022-2023)

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024