Kultur & nöje

Gotlänning prisas för årets bästa bilderbok

TextChrister Bjöhle FotoKajsa Göransson/ pressbild/ Norstedts förlag Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Aron Landahls bok ”Alla äter alla” var årets bästa bilderbok 2023. Gotlänningen kommer senare i år att få motta priset Snöbollen.

”Denna bilderbok, i skärningspunkten mellan fakta, fiktion och fantastik, är inte bara rysligt vacker utan också grym, i ordets alla bemärkelser”, anser juryn bland annat.

Visbybördige 40-åringen Aron Landahl är illustratör, musiker och även sjuksköterska. Han bor numera i Uppsala och har tidigare studerat på Serieskolan i Malmö. Han debuterade 2019 med ”Dropp dropp” och har också illustrerat flera böcker åt andra författare, däribland Barbro Lindgren.

2023 kom hans andra egna bok, ”Alla äter alla”, som handlar om det biologiska kretsloppet, och det är den som nu utsetts till förra årets bästa bilderbok. Även i höstas var boken nominerad, då till Augustpriset.

Priset Snöbollen syftar till att uppvärdera bilderboken som konstärligt verk och vill uppmuntra bilderboksförfattare att tänja på gränserna, förklarar föreningen Krumelur – föreningen för unga ord i norr, som ger ut priset sedan 2012.

Juryns motivering lyder i sin helhet:

”Att ätas eller inte ätas, det är frågan – men i ”Alla äter alla” även svaret. Aron Landahls bilderbok presenterar en värld där djur äter varandra i ett cykliskt kretslopp; där berättelsens komposition biter sig själv i svansen, likt ödlan på omslagsbilden. Varje drabbande uppslag bjuder på tusen detaljer med uppmaningen att se faunan – och floran. Trådar går till medeltida bestiarier, gamla skolplanscher och konstnärer som Merian, Rousseau och Hans Arnold. Denna bilderbok, i skärningspunkten mellan fakta, fiktion och fantastik, är inte bara rysligt vacker utan också grym, i ordets alla bemärkelser.”

Aron Landahl kommer att få ta emot priset – 50 000 kronor – på Littfest, Umeås internationella litteraturfestival, i mars.

Ytterligare en gotlänning kan då prisas; Karl Kofi Ahlqvist, uppvuxen i Klintehamn, är en av de nominerade till Katapultpriset för årets bästa debut.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024