« Nummerarkiv

Horisont nr 72 | Vinter-vår 2024

Dela på FacebookDela på Twitter

Om innehållet i Horisont nr 72 (vinter-vår 2024):

 

Marie Nilsson Lind avled i början av året. Horisonts reporter Moa Candil minns henne och hennes gärning med värme och saknad.

Berättat: Taxichauffören Håkan Mundoman från Roma berättar om åren som taxichaufför för tv-succén ”Så mycket bättre” och om de mest minnesvärda körningarna för programmet, om cancerdiagnosen han fick för över 40 år sedan, och om den dotter han inte visste att han hade förrän för ett par år sedan.

Bild i ny kontext: Horisonts fotograf Tommy Söderlund berättar om fototekniken stereoskop. Ringmuren var ett av de tidigaste motiven på de bilder som ännu finns bevarade.

Försvarsmakten utökar sin närvaro på Tofta skjutfält, vilket bland annat leder till att världens största endurotävling Gotland Grand National måste söka en annan tävlingsplats inför höstens tävling. Horisont följde med då den klassiska tävlingen genomfördes för 40:e och sista gången på Tofta – och vi berättar om planerna framåt, då Hejdeby ser ut att bli nästa tävlingsplats.

Samtidigt är det inte bara det svenska försvaret som kommer vistas på Tofta – enligt ett nytt avtal mellan Sverige och USA kommer även amerikansk militär att få tillgång framöver.

Rysslands invasion av Ukraina drev henne på flykt från hemlandet, men hennes strävan efter att påverka och göra skillnad för sina landsmän fortsätter. Från Östersjöns författar- och översättarcentrum berättar den ukrainska poeten Julia Musakovska om sin kamp mot kriget.

Krönika: Moa Candil funderar över hur man lugnar barn med att inte oroa sig för krig i Sverige – utan att egentligen veta om man har rätt.

Gotlänning i världen: Gotländskan Kicki Andersson bor 40 kilometer från den isländska fiskebyn Grindavik, som under vintern fått evakueras på grund av vulkanutbrott. Flera gånger bara de senaste åren har hon både känt jordskalven och sett lava spruta upp mot himlen.

Tillbakablick: Författaren, historikern och Hansakännaren Jakob Ringbom har ägnat vintern åt bildanalyser. Bilder från vraket av det sjunkna passagerarfartyget S/S Hansa, som sjönk under oklara omständigheter 1944. 84 personer omkom. Bilderna togs av undervattenskameror under en expedition i höstas, och har gett Jakob Ringbom både en bättre bild av förödelsen och nya teorier kring händelseförloppet.

Krönika: Mikael Mellqvist funderar över den allvarstid vi lever i.

Tips: Framför allt finns en rad böcker av olika slag bland detta nummers kulturtips.

Vad hände sen: Att renovera de gamla lokalerna på Sankt Hansgatan så att de uppfyller kraven som ställs för att Gotlands konstmuseum ska kunna flytta tillbaka till den klassiska fastigheten, kommer att kosta runt 50 miljoner kronor. Det slås fast i en utredning av behoven, som nu är klar.

— — —

Är du prenumerant och har registrerat dig för digital åtkomst, KLICKA HÄR så kommer du direkt till e-tidningen.

Om du inte har digital tillgång, KLICKA HÄR för att se hur du får det.

Annons

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Senaste nummer

Omslaget till nummer 70: En fyr med texten Lokalbor i minoritet på Storsudret och Fårö

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024