« Nummerarkiv

Nr 70 | sommaren 2023

Dela på FacebookDela på Twitter

Omslaget till nummer 70: En fyr med texten Lokalbor i minoritet på Storsudret och Fårö

Om innehållet i Horisont nr 70 (sommaren 2023):

 

Ledare: Om möjligheten att prenumerera med månadsbetalning.

Grafik: Vattenbristen, torkan, eldningsförbud och bevattningsförbud.

Mordet på Wisby hotell 1996: En statlig utredning har nyligen lagts fram för regeringen; denna föreslår bland annat att information från släktforskningsdatabaser ska få användas i utredningen av grova brott, däribland mord. Detta kan betyda mycket för utredningen på Wisby hotell 1996, där nattportiern Christina Olofson slogs ihjäl och där gärningsmannen ännu går fri.

Berättat: Litteraturforskaren Malin Nauwerck i Sanda har forskat i Astrid Lindgrens stenogram, främst de där hon arbetat fram berättelsen om Bröderna Lejonhjärta, och hittat mycket spännande – bland annat vad hon tror är referenser till Gotland.

Bild i ny kontext: En tillbakablick på populära Wallins café i Katthammarsvik, som i årtionden drog mängder av besökare till det lilla samhället på Gotlands östkust.

Granskning av fastighetsägandet: Att Gotland är en populär plats att äga fritidshus på är vida känt och knappast en nyhet. Men hur populärt är det, och vad tycker lokalbefolkningen i de mest fritidshustäta delarna av ön? Horisonts undersökning visar att på både Fårö och Storsudret ägs fler fastigheter av personer skrivna på fastlandet, än av personer skrivna i den aktuella socknen.

På Storsudret är många bekymrade; Horisont har träffat en del av de Storsudretbor som har ägnat våren åt att undersöka ägandet av jordbruksmarken i området och som är bekymrade över jordbrukets framtid. På Fårö är tankarna likartade, men där tycks man samtidigt se mer positivt på turismen och ägandet utifrån.

Med bland andra Harald Stjerne, Hamra, Arvid Svanborg, Hamra, Gusti Larsson, Fide, och Torbjörn Björkegren, Vamlingbo, Fåröborna Ronnie Lundin, Lisa Blochmann, Barbro Karlström och Holger Hammarström, samt deltids-Fåröborna Bengt och Mona Nyman samt Helena Agranovskaja.

Gotlands natur i bild: Horisont har träffat konstnären Jockum Nordström, som berättar om hur otaliga hundpromenader på norra Gotland har påverkat och inspirerat hans bildspråk.

Gotland och Nato: Gotland får en stor betydelse för Nato när Sverige blir medlem i försvarsalliansen, ett slags bas i Östersjön. Några utländska styrkor kommer dock troligen inte att placeras på ön, tror Lars Karlström, chef för Gotlands regementes logistikenhet.

Tips: Horisonts tipspanel bjuder denna gång på inte mindre än tre böcker med Gotlandstema, och en konstutställning.

Krönika: Som ny krönikör i Horisont presenterar sig i detta nummer Mikael Mellqvist, jurist och före detta lagman vid Gotlands tingsrätt.

Korsord: Ett lokalt producerat, unikt korsord med litteraturtema som du inte hittar någon annanstans, finns att sätta tänderna i, i detta nummer av Horisont. Dessutom ligger fina priser i potten!

Annons

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Senaste nummer

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024