Samhälle & politik

Närmare 50 000 gotlänningar har rätt att rösta i dag

TextChrister Bjöhle FotoCarl-Henrik Fridén Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

I dag går Gotland, Sverige och hela EU till val. Närmare 50 000 gotlänningar har rätt att rösta i dagens val till EU-parlamentet – men långt ifrån alla kommer att nyttja möjligheten, om man ska se till valstatistik från tidigare år.

De senaste dagarna har val genomförts i alla 27 EU-länder, för att utse ledamöterna i EU-parlamentet för kommande fem år. Sverige har 21 platser i det 720 personer starka Europaparlamentet. Tyskland har flest, 96 mandat, och Malta har minst att säga till om med sina sex parlamentsledamöter.

I enstaka länder, bland annat Belgien, får 16-åringar rösta, men i Sverige är det 18-årsgräns precis som i valen till riksdag, region och kommun. Därtill måste man vara svensk medborgare samt vara eller har varit folkbokförd i Sverige, alternativt vara medborgare i annat EU-land, folkbokförd i Sverige och ha anmält sig till den svenska vallängden senast 10 maj i år.

På Gotland finns det, enligt Länsstyrelsen som ansvarar för att valen sköts och genomförs enligt reglementet, 48 489 personer som uppfyller dessa kriterier och som alltså har rätt att rösta i dag. Statistiskt sett kommer dock långt ifrån alla att nyttja denna möjlighet; i senaste EU-valet för fem år sedan röstade bara drygt hälften av de röstberättigade i Sverige.

Totalt i Sverige finns närmare åtta miljoner röstberättigade.

 

Gotland är indelat i 40 valdistrikt, och varje distrikt har en vallokal. Alla dessa stänger klockan 21 i kväll. Vilket valdistrikt man tillhör – och således vilken vallokal man ska bege sig till i dag om man inte redan förtidsröstat – framgår av röstkortet, som skickats ut med post.

Enstaka förtidsröstlokaler har också öppet även i dag, på valdagen. På Gotland gäller detta bara en av de nio förtidsröstlokaler som har funnits, nämligen Region Gotlands lokaler på Visborg, Visborgsallén 19. Den är öppen till klockan 21 i kväll, liksom alla vallokaler i de 40 valdistrikten.

Som Horisont tidigare har berättat (se länk under artikeln) ställer ett antal gotlänningar upp som kandidater till EU-parlamentet. EU-parlamentet fattar överstatliga beslut om bland mycket annat handel, jordbruk, fiske, miljö, arbetsrätt och polisiärt samarbete över gränserna.

I vissa EU-länder genomfördes valet redan i torsdags, medan vissa andra har öppet ända till klockan 23 i kväll svensk tid. Inga resultat från något land får redovisas förrän i kväll, när valet är över i alla länder inom hela EU.

— — —

Läs mer: 

Tolv gotlänningar ställer upp i EU-valet (Horisont 21 april 2024)

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024