Samhälle & politik

Tolv gotlänningar ställer upp i EU-valet

TextChrister Bjöhle FotoChrister Bjöhle (stora bilden) & Klimatalliansen (lilla bilden) Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Tolv gotlänningar ställer upp valet till EU-parlamentet i juni. De flesta är kända politiker på det lokala planet men hamnar relativt långt ned på partiernas EU-listor – och så finns där en debutant, som går in som fjärdenamn för en relativt nystartad miljörörelse.

Ahnie Gottberg, 66 år, bor i Visby och har länge engagerat sig i klimat- och miljöfrågor, men hon har aldrig tidigare varit partipolitiskt aktiv. Hon deltog i demonstrationerna i Ojnareskogen för drygt ett decennium sedan, vilket så småningom ledde till att området nu är på väg att bli nationalpark, och hon har sedan dess engagerat sig och deltagit i ett flertal evenemang och demonstrationer för naturen och framför allt grundvattnet.

–Mitt engagemang har mycket att göra med min uppväxt, med generationsboenden utan något ”slit-och-släng-liv”, säger Ahnie Gottberg själv om hur hennes miljöengagemang växt fram.

Ojnaredemonstrationerna blev sedan ett slags startpunkt, och ett bevis på att engagemang lönar sig, att det går att påverka.

–För mig handlar det om vattnet. Vattnet är vårt viktigaste livsmedel – utan vatten, inget liv – och det är bekymmersamt att människor inte kan hantera vatten på ett bättre sätt än vi gör, säger Ahnie Gottberg, som nu inför EU-valet står på fjärde plats över kandidaterna för miljörörelsen Klimatalliansen, som för första gången ställer upp i ett EU-val.

 

Klimatalliansen är inget traditionellt parti, vilket även Ahnie Gottberg poängterar, utan började som en påverkansorganisation med fokus på miljöfrågor. Organisationen registrerade sig sedan som parti inför valet 2022 och ställde då upp i både riksdagsvalet och kommunvalet i flera kommuner.

När man nu ställer upp i sitt första EU-val gör man det med ett känt namn som dragplåster och partiordförande: Gudrun Schyman (dock ej valbar till EU-parlamentet), tidigare mångårig politiker för först Vänsterpartiet och sedan Feministiskt initiativ. Partiets toppkandidat i EU-valet är i stället Helena Wahlgren, Malmö. Hon är aktivist och medgrundare av rörelsen Återställ våtmarker, och för en tid sedan släpades hon ut ur riksdagen av vakter efter att ha stört en debatt om import av fossil energi – något som hon senare också dömdes för.

–Vi har en hel del aktivister i Klimatalliansen, och det har vi ingenting emot så länge det sker med fredliga medel, säger Ahnie Gottberg om saken.

 

Klimatalliansen och Ahnie Gottberg har fått både vind i seglen och vatten på sin kvarn i och med en nyligen presenterad undersökning av vilka frågor som medborgarna tycker är viktigast i valet till EU-parlamentet.

Sett till invånarna i samtliga EU:s medlemsländer så är kampen mot fattigdom och socialt utanförskap den viktigaste frågan, men Sverige utmärker sig genom att 58 procent av de tillfrågade anser att klimatfrågan är den viktigaste inför stundande EU-val. Detta rapporterade SVT den 16 april och hänvisade till Eurobarometer, EU-parlamentets egen opinionsmätning som undersöker väljarnas viktigaste frågor inför EU-valet. Undersökningen genomfördes i februari-mars i år och totalt deltog 26 411 personer i EU:s 27 medlemsländer, varav 1 036 svenskar.

–Jag har stora förhoppningar om att vi kommer in i EU-parlamentet; undersökningen visar hur många det är i Sverige som faktiskt vurmar för klimatfrågan, säger gotländskan.

 

Totalt ställer tolv gotlänningar upp i valet till EU-parlamentet. Alla de åtta riksdagspartierna har varsin gotlänning på listan, förutom Centerpartiet som faktiskt har två. Riksdagspartiernas toppkandidater plus gotländska kandidater och deras plats på listan är följande:

Vänsterpartiet:

1, Jonas Sjöstedt, Umeå, 11. Saga Carlgren, Gotland.

Centerpartiet:

1.Emma Wiesner, Stockholm, 12. Lars Thomsson, Gotland, 44. Abdulalim Alkatea, Gotland.

Socialdemokraterna:

1.Heléne Fritzon, Kristianstad, 18. Filip Reinhag, Gotland.

Moderaterna:

1.Tomas Tobé, Stockholm, 20. Jesper Skalberg Karlsson, Gotland.

Miljöpartiet:

1.Alice Bah Kuhnke, Bryssel, 33. Maya Arfvidson, Gotland.

Sverigedemokraterna:

1.Charlie Weimers, Hammarö, 36. Lars Engelbrektsson, Gotland.

Liberalerna:

1.Karin Karlsbro, Stockholm, 47. Gisela Wood, Gotland.

Kristdemokraterna:

1.Alice Teodorescu Måwe, 53. Sara Lidqvist, Gotland.

 

Utöver de åtta riksdagspartierna, ställer ytterligare inte mindre än 102 (!) partier upp i det svenska EU-valet. Av dessa har dock hela 77 partier inga på förhand anmälda kandidater. Två av partierna har däremot både kandidater och gotländska sådana, nämligen redan nämnda:

Klimatalliansen:

1, Helen Wahlgren, Malmö, 4. Ahnie Gottberg, Gotland.

Och dessutom partiet Värdigt Liv, som är ett ”samarbete” i just EU-valet mellan partierna Feministiskt initiativ och Partiet Vändpunkt:

1, Paula Dahlberg, Ljungby, 3. Agnes Lundgren, Gotland, 14. Gunnar Brundin, Gotland.

Utöver dessa har ett antal gotlänningar anmält sig som valbara för nybildade Folklistan, grundad av före detta kristdemokraten Sara Skyttedal. Kandidaterna i det partiet ges dock inga numrerade platser på valsedlarna.

Sverige har 21 ledamöter i EU-parlamentet. Av dessa är i nuläget fem socialdemokrater, fyra moderater, tre miljöpartister, två sverigedemokrater, två centerpartister, en kristdemokrat, en liberal, en vänsterpartist, samt två partilösa (Sara Skyttedal som var kristdemokrat då hon valdes in, men som nu kandiderar för nybildade Folklistan, samt Peter Lundgren som valdes in som sverigedemokrat).

EU-valet äger rum söndagen den 9 juni 2024.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024