Kultur & nöje

Trio får dela på årets kulturstipendium

TextChrister Bjöhle FotoPressbilder Julia Larsson (bild på Schwanbom), Vladimira Andreeva (bild på Pohozha) & Ove Andersson (bild på Wizén) Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Sarah Ahlin Schwanbom, Polina Pohozha och Samuel Wizén får årets kulturstipendier för att utveckla sitt kulturella skapande. 

Region Gotland delar årligen ut stipendier till en eller flera unga kulturskapare som ”har utvecklingspotential och håller hög kvalitet i sitt konstnärskap, och som bidrar till mångfald av kulturyttringar på ön”, enligt regionens egen beskrivning av kulturstipendiet.

2024 års stipendium går till inte bara en utan tre personer. Dessa är:

Polina Pohozha, född 1997 i Ukraina, är performanceartist, kompositör och pianist som bor och studerar på Gotland sedan några år tillbaka. Hon ”strävar efter ett eget unikt sätt att låta musiken tala till publiken och sig själv – ibland som ett vrål och ibland som en viskning”, skriver Region Gotland i motiveringen till stipendiet.

Samuel Wizén, född 1997, är en ljud- och musikdesigner som vill utveckla sin verksamhet inom musik och musikproduktion. Han har studerat ljud- och musikdesign på Högskolan Dalarna men sedan återvänt till hemön och arbetar i dag som frilansande assistent på Sandkvie studio. Ambitionen med stipendiet är att ta nästa steg i karriären och bygga upp en egen kundbas.

Sarah Ahlin Schwanbom, född 2001, är författare inom fantasy- och science fiction-genren. Hon vill med stipendiets hjälp fokusera på att skriva noveller och att utveckla ett magasin inom sin genre. Ambitionen är minst två utgåvor av magasinet och att dessa ska kunna ligga till grund för större projekt framöver.

Sarah Ahlin Schwanbom skrev nyligen också en kulturrecension för Horisonts räkning, om en föreställning på the Metropolitan Opera i New York, direktsänd på Folkets Bio i Visby. Denna recension kan du läsa HÄR.

Region Gotlands kulturarbetarstipendium består av 40 000 kronor årligen, som kan fördelas mellan flera mottagare, och kan sökas av kulturutövare i åldern 18–340 år skrivna på Gotland.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024