Ledare & krönikor

Ledare: Vi väljer att fokusera på väljarna

TextMoa Candil FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont Nummer 65

Dela på FacebookDela på Twitter

Två ungdomar sitter vid ett bord, de ser allvarliga ut

Den 11 september är det dags. Då väljer vi vilka politiker som ska styra i riksdag, region och kommun. För gotlänningarnas del handlar det om två val: Ett nationellt och ett lokalt, då kommun och region flyter ihop här på ön.

Horisonts val-nummer innehåller ovanligt få politiker. Vi har i stället valt att fokusera på väljarna. Folket. Under en varm sommarvecka åkte vi ön runt för att prata om politik och demokrati med gotlänningar. Från norr till söder, öst till väst, i stad och på landsbygd. Vi ville ta reda på vilka frågor som är viktig på olika delar av ön. Och hur gotlänningarna ser på demokrati år 2022.

För demokratin har sina utmaningar just nu. Globalt – där utvecklingen går bakåt och demokratin faktiskt minskar. Nationellt – där tidigare samarbeten och ideologier luckrats upp, en utveckling som skapar förvirring hos väljarna. Lokalt – där många av dem vi pratat med inte upplever att det spelar någon större roll vad de röstar på. Just på grund av dessa utmaningar tycker vi på Horisont att det är extra viktigt att lyfta demokratifrågan, vilket vi gjort och kommer fortsätta göra hela året.

Att slumpmässigt närma sig människor och börja prata om demokratins betydelse har i sig varit utmanande men också otroligt givande. Många har inlett samtalet med att säga att de inte är insatta. Att de inte vet eller bryr sig om politik. Men efter en stunds konverserande kommer det ändå fram att både kunskap och åsikter finns – om de frågor som ligger var och en närmast hjärtat. Och där och då öppnar sig en hel värld av tankar, känslor och lösningar på både små och större samhällsproblem.

En av dem vi pratade med föreslog att lokalpolitikerna skulle göra just detta: Ta sig ut och prata med vanligt folk. Inte för att göra reklam och värva röster. Utan för att samtala. Mötas. Gotland är en begränsad plats, både geografiskt och befolkningsmässigt. Vi är drygt 60 000 människor på en ö i havet. Nog borde vi kunna bli lite bättre på att lyssna på varandra? Hitta gemensamma lösningar på gemensamma problem? Utveckla demokratin ett snäpp till?

Demokrati är ju så mycket mer än att bara rösta när det är val. Men just nu, sensommaren och hösten 2022, är valet i fokus. Och valet kommer vi på Horisont att bevaka, tills dess att den sista röstsedeln är räknad och en bra bit till.

Följ med du också! Via pappersmagasinet och på vår sajt www.horisontmagasin.se.

MOA CANDIL | reporter

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont Nummer 65

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024