TextMaria Molin FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 61 (december 2021–januari 2022)
Dela på FacebookDela på Twitter
Det finns en handfull destillerier på Gotland, som producerar whisky, gin, fruktsprit och kryddat brännvin. Horisont har besökt ett par av dem för att prata om hantverk, historia och luktsinne i ett före detta sockerbruk, mejeri och båthus.
De fyra vännerna Truls Nanneson, Hanna Tunberg, Erik Broström och Hannu Engelman har olika bakgrund, men en gemensam fascination för mat- och dryckeshistoria. Intresset för det småskaliga, närproducerade och hantverksmässiga förenar dem också.
För två år sedan startade de Boge Bränneri, där de destillerar och kryddar spritdrycker av frukt, bär och spannmål i ett uthus på Truls gård Hägvide några kilometer från Slite. I gårdshuset förvarades tidigare en båt i renoveringsbehov, som fick flytta ut då den specialbeställda handknackade kopparpannan från Portugal flyttade in. Frukt- och bärspriten görs med de råvaror som finns tillgängliga för säsongen. Det kryddade brännvinet är anpassat efter gamla högtider och inspirationen till många av recepten är hämtad från äldre svensk brännvinslitteratur.
– 1860 förbjöd man brännerier hemma på gården, så jag brukar påstå att det är där vi tar vid, säger Truls Nanneson som sköter och vaktar destillatorn den morgon då vi besöker Boge.
Snart får han sällskap i destilleriet av Hanna Tunberg, som är arkeolog och specialiserad på medeltidshistoria.
– En sådan här panna har man använt i alla tider. Den är mycket lik även medeltida avbildningar, säger hon och berättar vidare:
– Under andra halvan av 1800-talet försökte man centralisera all livsmedelsproduktion i Sverige. Man skulle inte längre ha småproducenter, utan enbart få och stora industrier som skötte hela matförsörjningen.
I ett hörn i rummet finns en flasktappnings-maskin – alla flaskor tappas för hand på plats – och på en chiffonjé står flaskor med olika slags innehåll uppradade. Bränneriets logga på etiketterna har sitt ursprung i Eriks mamma Birgit Broströms handdukar och örngott, där hon broderade spegelmonogram när hon skulle gifta sig. Rummet andas museum. Här finns bland annat en stapel av några små 30-literstunnor, så kallade ankare, som användes som mått på vin, öl och brännvin förr i tiden.
– I äldre tider hade man inte sprit på glas-flaska, det kom med industrialiseringen. Spriten förvarades i sådana här ankare och hälldes upp i spritschatull när man skulle iväg på kalas, berättar Truls Nanneson och visar upp ett sådant, ännu ett museiföremål.
Den första produkten på Boge Bränneri var ett kryddbrännvin, som var färdigt förra sommaren och döptes till Akka efter ledargåsen i Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgerssons underbara resa. Den första flaskan i Systembolagets sortiment blev Britta, ett kryddat brännvin döpt efter Hannas mamma och framtagen enligt ett recept från Cajsa Wargs kokbok daterad 1755.
– Recepten är roliga, säger Truls och bläddrar i en bok från 1800-talet som han hittat på ett antikvariat. Men för mig är det framför allt metoderna som är så spännande att ta del av. En anledning till att vi vågade dra igång den här verksamheten är att vi alla fyra har olika slags kunskaper och egenskaper och därför kompletterar varandra och har en bra bredd.
Annons