Meny
E-tidning
Annons
Annons

Allmänt

”Förutsättningar finns för mer vindkraft”

Text Christer Bjöhle Foto Martin Johansson/ montage OX2 Publicerad: 2024-11-15

”Förutsättningar finns för mer vindkraft”

Bilden: Översta bilden är ett montage av hur vindparken Ran ser ut från Slite samhälle och den nedre bilden är Ran sedd från Furillen; i båda fallen beräknat på max antal vindkraftverk, nämligen 121 verk på 310 meter. Montagen är gjorda av Martin Johansson/ OX2. Kartan till höger visar placeringen av de planerade parkerna Aurora och Pleione, som fått avslag av regeringen, och Ran, som ska upp i regionfullmäktige på måndag. Kartgrafik Christer Bjöhle.

. Trots regeringens nej till 13 planerade vindkraftparker i Östersjön, har vindbolaget OX2 goda förhoppningar om vindparken Ran utanför Slite. 

På måndag ska Gotlands regionfullmäktige säga ja eller nej till satsningen.

Det vanligaste när det gäller havsbaserad vindkraft är att de i tillståndsfasen hamnar direkt på regeringens bord – likt de 13 planerade vindparker som regeringen sa nej till i förra veckan – men i vissa fall hamnar beslutet i ett första skede på närmaste kommuns bord. Som i fallet Ran, en planerad vindpark på upp till 110 verk med en maxhöjd på 310 meter. Dessa kommer som närmast att ligga drygt två mil utanför Gotlands kust, öster om Slite. Parken kommer att ge cirka åtta terrawattimmar årligen; som jämförelse kan nämnas att på hela Gotland förbrukas cirka en terrawattimme, enligt Energicentrum Gotland. När regionstyrelsen hade möte i slutet av oktober sade man ja till projektet. Nästa steg är då att Gotlands regionfullmäktige ska säga sitt, vilket man gör på måndag.  

På vindkraftbolaget OX2, som ligger bakom Ran, är man hoppfull – trots att bolaget har två närliggande projekt, Aurora och Pleione, som hör till dem som nyss fick nej av regeringen. –Ran är fortfarande aktuellt och vi hoppas på det bästa. Vi tror ju att havsbaserad vindkraft kan vara med och bygga upp industrin på Gotland; det finns förutsättningar för fler projekt än Ran, säger Emelie Zakrisson, ansvarig på OX2 för havsvind i Sverige.

Annons Annons

OX2 drar paralleller till både Finland och Danmark; nyligen har Åland beslutat för att satsa stenhårt på vindenergi för att bygga upp en vindindustri kring ön, och danska staten har liknande tankegångar för området kring Bornholm. –Vi blev förvånade över att regeringen sa nej till så många projekt i Östersjön; det finns tekniska lösningar i dag och det sker hela tiden en utveckling i hur man kan samexistera och även stärka totalförsvarsförmågan. Om man ökar närvaron i havsområdet får man ju en bättre bild både över och under ytan, säger Emelie Zakrisson, som dock inte tror på några förändrade besked på kort sikt från den svenska regeringen även om grannländerna resonerar annorlunda. –Men elförsörjning är också en del av totalförsvaret.  

Det som avgör var besluten ska tas är om den tänkta placeringen av vindkraften ligger inom svenskt territorialvatten eller svensk ekonomisk zon; lite förenklat kan man säga att i regel planeras vindkraft så pass långt ut till havs att det är i svensk ekonomisk zon, och då är det regeringen som bestämmer – men i de fall då vindkraften planeras förhållandevis nära land, då hamnar de inom svenskt territorialvatten, och då bestämmer den berörda kommunen. När det gäller det planerade projektet Ran, som är tänkt att bestå av upp till 110 verk öster om Slite, så är de tänkt att ligga som närmast drygt två mil utanför Gotlands kust. Med andra ord, nära nog för att hamna inom svenskt territorialvatten. På Gotland har alltså regionstyrelsen föreslagit ett ja, och på måndag ska beslut tas i regionfullmäktige. Om de går på regionstyrelsens linje och ger grönt ljus, så lämnas fallet över till mark- och miljödomstolen som kan påbörja handläggning av ärendet. Därefter ska projektplanerna ut på remiss till berörda myndigheter, och då kommer Försvarsmakten att få säga sitt även gällande Ran. — — —

Läs mer: 

"Våra sensorer kan hantera vindkraft" (Horisont 14 november 2024)

Nej till vindkraft får kritik – från FOI (Horisont 9 november 2024)

Efter regeringens vindkraft-nej: ”En sorgens dag” (Horisont 4 november 2024)

Planen: 100 vindkraftverk utanför Slite (Horisont 29 oktober 2024)

370 vindkraftverk ett steg närmare verklighet (Horisont 3 april 2024)

— — —

Prenumerera och få tillgång till den här och många, många andra artiklar genom att klicka här. — — —

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev och få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!  

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024