Samhälle & politik

370 vindkraftverk ett steg närmare verklighet

TextChrister Bjöhle FotoChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Den planerade vindkraftsparken Aurora 20 kilometer söder om Gotland, som totalt planerar 370 verk till havs, får i dag klartecken från länsstyrelsen. 

Dock med villkoret att flertalet åtgärder måste vidtas för att bland annat fågellivet och naturmiljöerna i området ska skyddas. 

Den planerade vindkraftsparken Aurora är tänkt att ligga cirka 20 kilometer söder om Gotland och 30 kilometer norr om Öland, i området kring Hoburgs bank och Midsjöbankarna. Bakom planerna står bolaget OX2 som bland annat har investmentbolaget Ingka Investments i ryggen.

När allt är byggt och i drift, om alla planer går i lås, kommer vindkraftsparken att innehålla 370 verk som tillsammans ger 24 terrawattimmar el – vilket motsvarar den årliga energiförbrukningen i fem miljoner svenska hem, enligt bolagets hemsida – till år 2030. Men innan dess ska mycket falla på plats.

I området finns ett Natura 2000-område med bland annat fåglar, tumlare och känsliga miljöer. Det är med hänsyn till Natura 2000 som länsstyrelsen nu gett sitt godkännande; om företaget vidtar de åtgärder som ålagts dem kommer vindkraftsparken inte att innebära någon större påverkan på Natura 2000-området, anser länsstyrelsen.

Bolaget har utlovat bland annat löpande kontroll och övervakning av buller och kemikalieutsläpp och andra skyddsåtgärder, men länsstyrelsen kommer att kräva ytterligare åtgärder. Om bolaget följer dessa, ser länsstyrelsen att verksamheten kan bedrivas utan att miljön tar skada.

–Gotland och Sverige står inför en genomgripande grön omställning och elektrifiering. Havsbaserad vindkraft är en del av lösningen för att tillgodose det kommande elbehovet. Men det krävs anpassningar för att inte den biologiska mångfalden ska påverkas negativt, säger Gotlands landshövding Anders Flanking i ett pressmeddelande angående beslutet.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024