Allmänt

Försvunnen gotlänning har hittats död

TextChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Identifieringen av den kropp som hittades på Öland i början av juni är klar; DNA-prov visar att det rör sig om den unge man som anmäldes försvunnen på Gotland tidigare i våras. 

I mitten av april i år anmäldes en 23-årig man på Gotland saknad. Polisen sökte aktivt efter mannen, och dessutom genomfördes sökinsatser av Missing People. Ett par veckor senare, den 2 juni, upptäckte två fiskare på Öland en kropp i vattenbrynet längs den öländska kusten när de var ute och fiskade.

Polis kontaktades, och tidigt misstänkte man – främst utifrån signalementsuppgifter – att det kunde röra sig om den försvunne gotlänningen, vilket polisen också förmedlade till den personens anhöriga.

 

Kroppen skickades på rättsmedicinsk undersökning och identifieringsarbete tog vid. I dag tisdag kom svaret till polisen i Kalmar, som handlagt ärendet om fyndet av en kropp:

– Man har tagit DNA-prov på kroppen, och detta visar att det mycket riktigt är den man som försvann på Gotland tidigare i år, bekräftar Susanne Nylander på Kalmarpolisen för Horisont.

Polisen misstänker inget brott i samband med vare sig försvinnandet eller dödsfallet, men man väntar ännu på det slutgiltiga utlåtandet från obduktionen.

– Vi har fått ett första preliminärt utlåtande från rättsmedicin, och det säger att inget tyder på att något brott ligger bakom. Nu inväntar vi det slutgiltiga utlåtandet innan vi avslutar ärendet för vår del, säger Susanne Nylander.

Ärendet om försvunnen person, som legat på Gotlandspolisens bord, är däremot avslutat i och med att kroppen hittats och identifierats. Mannens anhöriga har underrättats.

23-åringen var också en av spelarna i fotbollsföreningen FC Gute, vars sportchef Leif Eiransson i en intervju med helagotland.se berättar att klubben kommer att hedra 23-åringen i samband med lagets hemmamatch nu i helgen.

 

Kroppen på Öland är den tredje upptäckten av mänskliga kvarlevor med Gotlandskoppling på bara en månad:

Den 2 juni hittade en privatperson ett mänskligt skelett på Skenholmen längs Gotlands nordostkust. Kvarlevorna har legat på platsen en längre tid och att man inte misstänker något brott i nuläget. I det fallet pågår identifieringsarbetet ännu.

I lördags upptäckte en förbipasserande en avliden man på en strand i Boge på norra Gotland. Personen hade uppskattningsvis varit död ett par dagar. Även där pågår identifieringsarbetet, men polisen har utifrån fynd på platsen en stark teori om vem mannen är. Inget brott misstänks ligga bakom dödsfallet.

— — —

Läs mer: 

”Det var i stort sett bara ett skelett” (Horisont 3 juni 2024)

Mänskliga kvarlevor uppspolade på Skenholmen (Horisont 2 juni 2024)

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024