Allmänt

”Det var i stort sett bara ett skelett”

TextChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

De mänskliga kvarlevor som hittades på Skenholmen utanför Gotlands nordostkust i helgen, har ännu inte kunnat identifierats.

Polisen rubricerar i nuläget händelsen som ett dödsfall utan misstanke om brott. 

Under söndagsmorgonen promenerade en person längs stranden på den obebodda ön Skenholmen, mellan Furillen och Bungenäs längs Gotlands nordöstra kust, när hen upptäckte vad som beskrevs som mänskliga kvarlevor. Fyndet rapporterades direkt till polisen.

– Det gick att se att kvarlevorna kom från en person, men inte mycket mer än så. Det som är inrapporterat är att det i stort sett bara var ett skelett, säger Rebecka Landberg på polisens ledningscentral.

Huruvida fyndet även innehöll exempelvis rester av kläder, kan Landberg inte svara på. Polisen har inte kunnat avgöra om det rör sig om en man eller en kvinna, inte heller hur länge kroppen legat i vattnet mer än att personen ”bedöms ha varit avliden en längre tid”. Man gissar också att kroppen har spolats upp ur havet.

Kvarlevorna fraktades från Skenholmen till Visby under gårdagen, och därefter har Rättsmedicinalverket, RMV, tagit över identifieringsarbetet.

– Detta görs med hjälp av olika prover, säger Rebecka Landberg, som dock inte kan uttala sig om vilken metod som används för identifiering. Klart är att identifieringsarbetet beräknas ta några dagar.

Händelsen är i nuläget rubricerad som ”dödsfall utan misstanke om brott”. Men detta kan komma att ändras, om identifieringen tyder på något annat. Det är inte helt ovanligt att det upprättas en misstanke om brott i samband med att en  person hittas avliden, just för att polisen ska kunna klargöra vad som faktiskt har hänt.

Polisen har fått in förfrågningar och hört spekulationer om huruvida kvarlevorna skulle kunna komma från den yngre man hemmahörande i Visbytrakten som rapporterades försvunnen på Gotland för cirka en månad sedan. För 14 år sedan försvann en kvinna på östra Gotland i samband med ett bröllop, och inte heller detta fall kan helt uteslutas menar polisen.

Men innan RMV är klara med sitt identifieringsarbete – vilket beräknas pågå i några dagar – går det inte att säga mer om varifrån kvarlevorna skulle kunna härröra, säger Rebecka Landberg.

— — —

Läs mer: 

Mänskliga kvarlevor uppspolade på Skenholmen (Horisont 2 juni 2024)

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024