Kultur & nöje

115 konstnärer öppnar ateljéerna i helgen

TextChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Totalt 115 konstnärer eller konstnärskollektiv slår upp portarna när Öppna Ateljéer – som i år firar 30 år – traditionsenligt drar igång i dag på kristihimmelsfärdstorsdagen.

År 1994 tog konstnären Eugen Budrys initiativ till vad som skulle visa sig bli en lång och seglivad tradition bland konstnärer, konsthantverkare, formgivare och konstintresserade över hela Gotland. Där och då föddes idén med att gotländska konstnärer öppnade sina hem och ateljéer för allmänheten, en helg om året. Denna helg är kristihimmelsfärdshelgen, men redan några veckor innan ges varje deltagande konstnär möjlighet att ställa ut ett av sina verk i den samlingsutställning som visas inför Öppna Ateljéer, på konstmuseet.

Rent organisatoriskt är Öppna Ateljéer sedan många år en ideell förening, där medlemmarna är de aktiva konstnärerna. 2021 sprängdes 100-strecket då 101 konstnärer deltog i Öppna Ateljéer, som året innan dess tvingats till uppehåll på grund av pandemin. 2022 slogs alla tiders rekord med 113 deltagande konstnärer. I fjol var de ännu fler, 118 till antalet.

Och i år, 30 år efter starten, finns 115 deltagande konstnärer med öppna ateljéer utspridda över hela ön.

I en intervju med helagotland.se 2022 föreslog Sebastian Grönwall, ledamot i Öppna Ateljéers styrelse och då liksom nu själv deltagande konstnär, att besökarna på konstmuseet skulle ägna varje verk en minuts betraktande.

–En minut för varje, tycker jag. Jag tror att man ska göra varje verk, och sig själv, rättvisa genom att låta sig stanna en stund och känna in vad just det här betyder för en själv, sade han då.

Den som följer det rådet har i år alltså snudd på två timmars konstupplevelser framför sig bara genom att besöka samlingsutställningen på konstmuseet i Visby. Lägg sedan till tid för att besöka ateljéerna runt om på Gotland – från Cia Östberg allra längst norrut, på Lansa på Fårö, till Agneta Engström längst söderut, i Hamra; från den allra östligaste konstnären Anne Nilsson i Sysne, Gammelgarn, till Sven Olov Wikström i Gnisvärd som med en hårsmån är den västligaste av dem alla – så är kristi himmelsfärdshelgen räddad.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024