Samhälle & politik

Man med yxa åtalas för hot mot polis

TextChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Den man i 40-årsåldern som yxbeväpnad hotade döda fem poliser på södra Gotland tidigare i år åtalas nu för bland annat grovt hot mot tjänsteman.

Vid tillfället sköts mannen i benet av polis.

Det var kring påsk som mannen, i samband med ett polisingripande mot honom, uttalade flera hot mot de fem poliser som befann sig på platsen. Bland annat ska han, enligt åtalet, ha sagt att han skulle skjuta och döda poliser och att han skulle sätta en yxa i huvudet på dem. Under dessa verbala hot var han samtidigt beväpnad med just en yxa, som han svingade och gjorde utfall mot poliserna med.

Utöver hoten påstod mannen också, enligt åtalet, att han hade tillgång till bland annat ”skjutvapen, dynamit och handgranater”.

Trots upprepade varningar och uppmaningar att lägga ifrån sig yxan, vägrade mannen släppa den utan fortsatte sitt hotfulla beteende. Polisen använde utan framgång bland annat pepparsprej, men tvingades till slut skjuta honom i benet. Mannen fördes efter detta med ambulanshelikopter till Visby lasarett för vård och har sedan kort därefter suttit häktad.

Misstankarna mot honom gällde inledningsvis försök till mord, men åklagaren lade nyligen ned de misstankarna och kvarstod gjorde då misstanke om grovt hot mot tjänsteman samt grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Dessa två punkter ingår nu i det åtal som under fredagen väcktes mot mannen.

Mannen själv medger att själva händelseförloppet ägt rum men förnekar att han själv ska ha gjort något brottsligt.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024