Kultur & nöje

Realistisk relationsroman från gotländsk debutant

TextAstrid Palm Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 73 (våren 2024)

Dela på FacebookDela på Twitter

RECENSION | Gotländska Isabell Jonassons debutroman Ett nytt, fräscht liv utspelar sig på Visbys kullerstensgator. Genom romanen får vi följa 29-åriga Hanna som försöker bryta sig loss från gamla mönster och skaffa sig ett nytt liv, genom att gå in i ett förhållande med 26-åriga kompositörstudenten Oscar.

Hanna vantrivs med sin vardag och säger upp sig från jobbet i hemtjänsten, utan en riktig plan framåt. Vid just rätt tillfälle träffar hon då Oscar som kommer från en rik familj och som kan försörja dem båda. Paret flyttar snabbt ihop och Hanna uppmuntras till att ta hand om hemmet i stället för att söka ett nytt jobb. Utöver det lägger Hanna mycket tid på sitt utseende för att se ”naturlig och fräsch ut”. Hon gör det för Oscars skull, men också för att uppfylla de skönhetsideal som samhället tvingar på henne.

Relationsromanen Ett nytt, fräscht liv är skriven på ett detaljrikt men inte överdrivet grafiskt sätt. Jonasson beskriver i detalj hur Hannas lakan är beströdda med ”chipssmulor, könshår och den där feta hinnan som bildas när man inte bytt sängkläder på länge”. Men de sexuella scenerna är detaljfattiga och inte vidare utdragna, vilket jag föredrar. Romanen känns realistisk och landmärken som Almedalen och Östercentrum gör att man kan se framför sig hur Hanna vandrar omkring längs kullerstensgatorna.

Romanen har ett abrupt slut och jag lämnades med flera obesvarade frågor. Jag funderar på om romanen förväntas vara en del av en duologi vilket skulle kunna förklara slutet. Många av frågorna beror inte på slutscenen i sig, utan på att romanen är från Hannas perspektiv och som läsare får man endast veta det hon vet. Det hade därför varit intressant att få inblick i händelser ur andra karaktärers perspektiv.

När jag väl hade börjat läsa hade jag väldigt svårt att lägga ner boken. Det var också därför som slutet blev så oväntat. Jag ville läsa mer, veta vad som hände sedan, och få svar på mina frågor. Jag försökte verkligen förstå mig på Hanna och hennes tankar då hon genomgår en kraftig beteendeförändring när hon bestämmer sig för att skaffa sitt nya liv. Trots alla hennes försök att verka perfekt visar hennes dilemman att hon inte är det, vilket gör henne mer relaterbar. Beskrivningen av Oscars familj visar också på pressen han känner av att vara framgångsrik och tjäna pengar, som om det skulle vara det viktigaste i livet.

Allt som allt är Ett nytt, fräscht liv en skickligt skriven roman som fångar mig så fort jag börjar läsa. Jonasson lyckas med sina detaljrika karaktärsbeskrivningar vilket gör att karaktärerna blir komplexa och unika, och inte minst realistiska. Jonasson skildrar samhällets krav och  skönhetsideal, särskilt på kvinnor, vilket jag tycker är ett viktigt ämne som bör diskuteras.

Det som drar ner romanen något är det abrupta slutet som lämnade mig med frågor jag gärna velat få besvarade. De obesvarade frågorna låter läsaren skapa sin egen bild, men för mig är det något av en besvikelse. Det hade räckt med något kapitel till för att besvara frågorna. Det abrupta slutet gör att boken känns aningen inkomplett.

— — —

Genom projektet ”Unga kritiker” har ungdomar mellan 15 och 25 år fått i uppdrag att agera kulturkritiker på Gotland under 2024. För Horisont har Astrid Palm, 19 år, recenserat Isabell Jonassons Ett nytt, fräscht liv.

I Horisonts nr 73, vårnumret 2024, publicerades också en längre intervju med Isabell Jonasson. Här kan du läsa ett utdrag av den artikeln.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 73 (våren 2024)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024