Samhälle & politik

”Lätt att vara efterklok” – nu intensifieras förebyggande arbete

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 73 (våren 2024)

Dela på FacebookDela på Twitter

Gotland är det enda polisområdet i landet som inte drabbats av någon gängrelaterad skjutning – men det kan vara en tillfällighet, menar polisen.

För Gotland har grov, organiserad brottslighet, och två kriminella nätverk som främst bedriver narkotikahandel. Det dödliga våldet skulle kunna inträffa även här.

Polisen och andra instanser på Gotland trappar nu upp det brottsförebyggande arbetet.

På Gotland finns, som Horisont har berättat i det nyligen utgivna vårnumret och på sajten de senaste dagarna, två organiserade nätverk som framför allt bedriver narkotikahandel. Polisen har bra koll på vilka personer som är involverade, och nu införs flera nya insatser, parallellt med varandra, av inte bara polisen utan även andra delar av samhället i syfte att intensifiera det brottsförebyggande arbetet.

En som länge efterfrågat mer förebyggande arbete är Carin Götblad, före detta länspolismästare på Gotland. 2010 genomförde hon en utredning om just vikten av förebyggande insatser för att förhindra barn och ungdomar från att dras in i gängkriminalitet.

– Jag föreslog många saker i den utredningen för att man skulle hejda det som jag förutspådde, att vi kommer ha gängkriminella om vi inte fångar upp pojkarna som inte klarar av skolan och som flyter omkring, det är en riskfaktor. Då blir man lätt offer för kriminella, säger Carin Götblad till Horisont.

Den forna länspolismästaren har länge efterlyst tidigare insatser på Gotland i form av sociala insatsgrupper, där flera instanser – bland annat polis, socialtjänst och skola – samarbetar för att hitta och ta hand om barn och ungdomar som riskerar falla in i brottslighet, innan de faktiskt gör det. Nu, 14 år senare, är det på gång.

I detta nu pågår arbete med att införa just sociala insatsgrupper på Gotland, där samarbete mellan olika instanser och myndigheter ska underlätta det förebyggande arbetet. Även så kallade BOB-råd införs. BOB står för ’Barn i organiserad brottslighet’ och dessa råd är tänkta att fungera som ett slags styrgrupp för det förebyggande arbetet.

–Det är något man tagit fram nationellt och som ska införas i varje lokalpolisområde. Vi håller på att skapa en systematik i hela kedjan på olika nivåer, med väldigt mycket samverkansfokus, att få rätt aktörer att använda sina verktygslådor så att vi kan få en bättre effekt tillsammans. Från polisens sida har vi ibland känt oss lite ensamma i att vi ska äga hela problembilden. Men jag tycker att vi ser en stor förändring, kanske inte i viljan – den har nog alltid funnits – men i förståelsen att vi måste göra mer tillsammans, säger Fredrik Persson och meddelar att inbjudan till ett första BOB-råd kommer att gå ut inom kort.

Carin Götblad säger att man föreslagit flera gånger att detta arbetssätt borde införas på Gotland, och att det redan funnits länge i över hälften av landets kommuner, men att hon inte vet varför det inte fått gehör på just Gotland. Fredrik Persson ger henne indirekt till viss del rätt:

– Det är lätt att vara efterklok, men utifrån den utveckling vi ser i hela landet, framför allt kopplat till den grova organiserade brottsligheten, så har vi självklart inte gjort tillräckligt. Och det gäller alla, hela samhället.

I början av april undertecknades dessutom ett avtal om samverkan kring brottsförebyggande arbete, av polisen på Gotland, Region Gotland och länsstyrelsen på Gotland, och syftet med samverkansavtalet är att ”uppnå en långsiktig och systematisk samverkan som effektiviserar arbetet”, enligt ett pressutskick.

I det förebyggande arbetet ingår bland annat just att ta fram aktuella lägesbilder av brottsligheten på Gotland och att se till att olika insatser genomförs så effektivt som möjligt.

— — —

Detta är ett litet utdrag av ett längre reportage i Horisonts vårnummer 2024 (nr 73). Om du är prenumerant – eller blir det nu – och har registrerat dig för digital åtkomst kan du läsa hela numret digitalt redan nu.

Här kan du läsa en lathund över hur du får digital åtkomst.

För att köpa numret, eller teckna prenumeration, använd formuläret nedan eller mejla redaktion@hpress.se.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 73 (våren 2024)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024