Samhälle & politik

Ön förskonad från skjutningar – ”kan vara en tillfällighet”

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 73 (våren 2024)

Dela på FacebookDela på Twitter

Gotland är det enda polisområdet i landet som inte drabbats av någon gängrelaterad skjutning – men det kan vara en tillfällighet, menar polisen. För Gotland har grov, organiserad brottslighet, och två kriminella nätverk som främst bedriver narkotikahandel. Det dödliga våldet skulle kunna inträffa även här.

–Vi får inte vara naiva och tro att det inte kommer hit, för grundproblematiken har vi, säger Gotlands lokalpolisområdeschef Emil Eisersjö.

Polisen och andra instanser på Gotland trappar nu upp det brottsförebyggande arbetet.

På Gotland finns, som Horisont berättade i går på sajten och i det nyligen utgivna vårnumret, två organiserade nätverk som framför allt bedriver narkotikahandel. Polisen har bra koll på vilka personer som är involverade.

–Vi är i ett ganska unikt läge; vi behöver inte hantera effekterna av skjutningar och sprängningar. Det innebär att vi ju skulle kunna jobba otroligt mycket mer beslutsamt och effektivt i den förebyggande delen, säger Fredrik Persson, polisområdeschef, men menar också att det faktum att Gotland ännu inte haft några gängrelaterade skjutningar faktiskt kan handla om tillfälligheter.

– Det finns flera anledningar till att den grova brottsligheten kan komma till Gotland. Ena anledningen är att de nätverk som befinner sig på Gotland bedriver sin verksamhet tillsammans med andra, i de nätverk som finns på fastlandet. Det andra är att nätverksindivider och grupper av nätverksindivider besöker ön. Och då innebär det att det egentligen kan vara en tillfällighet; om två individer som har en konflikt på fastlandet befinner sig på Gotland vid samma tidpunkt så skulle det kunna hända, säger Fredrik Persson och syftar då på det dödliga våldet mellan gängkriminella, det som Gotland ännu varit förskonat från.

En företeelse som gör att kriminella personer från andra delar av landet hamnar på Gotland, är placeringen på HVB-hem. I flera fall har dessa personer ett tungt kriminellt bagage, vilket lätt spiller över på kriminaliteten och de kriminella som redan finns på ön.

– Det mest tydliga är de här som placeras här som har ett våldskapital och en annan normalisering när man kommer hit. De kan i sin tur rekrytera gotländska ungdomar in i det här på fastlandet, resonerar lokalpolisområdeschefen Emil Eisersjö.

— — —

Detta är ett litet utdrag av ett längre reportage i Horisonts vårnummer 2024 (nr 73). Om du är prenumerant – eller blir det nu – och har registrerat dig för digital åtkomst kan du läsa hela numret digitalt redan nu.

Här kan du läsa en lathund över hur du får digital åtkomst.

För att köpa numret, eller teckna prenumeration, använd formuläret nedan eller mejla redaktion@hpress.se.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 73 (våren 2024)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024