Samhälle & politik

Grönt vatten i kranar i innerstan

TextChrister Bjöhle Fotoprivat Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Ett antal hushåll i Visby innerstad fick grönt vatten i sina kranar under lördagsmorgonen. 

Troligen rör det sig om ett läckage från fjärrvärmesystemet.

Boende i ett flerfamiljshus på Strandgatan i Visby fick under lördagsförmiddagen klargrönt vatten i sina glas när de skulle hälla upp vatten till förmiddagskaffet. Häromdagen var kranvattnet i samma område grumligt, vilket sattes i samband med att det pågår grävningsarbeten längs Strandgatan där gamla ledningar byts ut. Grumligheten gick dock snabbt över när kranen fick spola, men det gröna vattnet i dag tycks bestå.

Enligt Geab, som äger fjärrvärmenätet i området, kan det handla om att vatten från fjärrvärmenätet läcker in i det vanliga vattenledningssystemet. En inte helt okänd företeelse men inte heller direkt vanlig.

–Om det finns ett läckage i vattenväxlaren, och det är högre tryck i fjärrvärmesystemet vilket det troligtvis är, så kan det gröna vattnet tryckas in i vattensystemet, förklarar Geabs jour.

Anledningen till att man har grönt vatten i fjärrvärmenätet är att det ska gå att särskilja fjärrfärmeläckage från läckor av vanligt vatten. Den gröna färgen kommer från det tillsatta ämnet pyranin, som enligt Geabs hemsida är ”ett natriumsalt med grön färg och flourescerande egenskaper som även används i kosmetika och rengöringsprodukter som tvål, schampo och diskmedel”.

Pyranin i den lilla koncentration som det handlar om i fjärrvärmevattnet är ofarligt för både människor och miljö.

–Det är ingen fara om man fått i sig lite grönt vatten, men felet ska givetvis åtgärdas, säger Geab-jouren.

Ansvaret för dylika läckage ligger på fastighetsägarnivå, men Geab skickar ut personal om de får in felanmälningar av sådana händelser. Hur många som drabbats i det här fallet är i nuläget oklart.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024