Kultur & nöje

Många berörande verk i årets vårsalong

TextChrister Bjöhle FotoChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Nästan 100 utställare deltog och över 1600 kom för att betrakta deras verk i årets Vårsalong i Lärbro, där ovanligt många verk i år hade existentiella budskap.

Marc Savior och Urban Westman hette mottagarna av publikens respektive juryns pris.

Över 100 konstnärer var anmälda till årets Vårsalong i Lärbro, och när det väl var dags i påskhelgen ställde 97 konstnärer ut 250 verk i Korsbygården. Där fanns allt från kor av ull, träd av koppartråd och drakar av lera, till tavlor såväl på temat krig och fred som med motiv av landskap, djur och människor.

–I år det var det många verk som berörde; det var närvaro och mänskliga, existentiella budskap i många konstverk, säger Maria Larsson, ordförande i Bygdegårdsföreningen Korsbygården och sammanhållande för Gotländsk Vårsalong.

Ett litet urval av vad som fanns att beskåda. Längst ned till höger publikfavoriten Marc Savior.

 

Utställningen pågick traditionsenligt under påskhelgens fyra dagar, i år för 28:e gången.

Det var mulet och kyligt i luften under annandag påsk, utställningens sista dag och den dag då vinnarna av två priser skulle koras, men tillströmningen av besökare var fortsatt god. När pristagarna skulle tillkännages i Korsbygårdens stora sal var det fullsatt ända ut på gården.

Totalt, när påskhelgen var över, beräknades fler än 1 600 personer ha besökt Korsbygården.

 

Trångt när priserna skulle delas ut.

 

De två priser som delades ut var dels juryns pris, dels publikens pris. Det sistnämnda går den till konstnär som får flest röster av de besökande; i år hade inte mindre än 1283 röster lämnats in och klart flest av dessa fick Marc Savior, som ställde ut tre porträtt, glåmiga och dystra mot en kontrasterande rosa bakgrund.

Juryns pris gick till Urban Westman och hans dokumentära fotografier. Vinnaren av juryns pris får 5 000 kronor, medan vinnaren av publikens dito får 3 000 kronor.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024