Kultur & nöje

Bredd och djup på årets gotländska bokmässa

TextChrister Bjöhle FotoChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Bilden: Bokmässan på Almedalsbiblioteket invigdes i år av förra årets kulturpristagare, Anna E Weiser och Wolfgang Weiser (lilla bilden).

.

Trots fint väder blev det rekord i både antal utställare och antal programpunkter, och gott om besökare, när Gotlands bokmässa arrangerades i Almedalsbiblioteket i lördags.

–Det har varit en bra dag som verkligen visat bredden av litteraturen på Gotland, säger Henrik Ramberg, bibliotekets mässoansvarige.

 

Under det senaste decenniet har bokmässa arrangerats i Almedalsbibliotekets foajé varje vår, förutom uppehåll under pandemin. Årets mässa bjöd på drygt 50 utställare och 30 programpunkter, vilket var fler än någonsin tidigare.

Programpunkterna, föreläsningar av en rad författare i vitt skilda ämnen, har tidigare år hållits i hörsalen intill foajén och i ”hörnan” längst in i biblioteket – i år behövde man nyttja även sagorummet i bibliotekets barnavdelning för att alla programpunkter skulle hinnas med och få plats i det späckade schemat.

 

Bland föreläsarna fanns ett brett utbud i både ämnen och ålder, och en skyhög kunskap om allehanda företeelser.

Där fanns aktuella ämnen som Sofia Hoas och Peter Knutas som pratade om boken ”Historien om Gammalsvenskby och svenskättlingarna i Ukraina”, Carl Öhlén som berättade om klimatkrisen och hur den kan hejdas med hjälp av elektrifiering, och Carl Bergstrand som pratade om sin bok om norrsken och det ökade intresset för detta himlafenomen; där fanns historiska tillbakablickar som Jakob Ringbom som berättade om sitt och författarkollegan Lars Almgård Kruhofs arbete med boken ”S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof”, Aléksander JJ Cassis om hur svensk gymnastik anammades i Peru, och Eva Sjöstrand som pratade om gotländsk kvinnohistoria; där fanns skönlitterära nedslag som Octavia Randolph som redogjorde för föra sommarens rundvandring i de Visbymiljöer där hennes böcker utspelar sig, Towan Obrador som berättade om sin senaste bok, och Viveca Falck som läste berättelser om Gotland högt för barn. Bland mycket annat.

Men utställarna var ännu fler, alltifrån enskilda författare och små sällskap till hembygdsföreningar, historiska föreningar, förlag och försäljare. Även Horisont fanns för övrigt på plats med nya och gamla nummer.

 

Henrik Ramberg, programansvarig för biblioteken på Gotland och ansvarig för själva bokmässan, var mycket nöjd med såväl bredden på föreläsarna som spridningen i ålder på utställare och besökare:

–Det har varit en bra dag som verkligen visat på bredden av litteraturen på Gotland, säger han under lördagseftermiddagen när mässan börjar gå mot sitt slut.

–Jag har ju inte hunnit lyssna på allt, men några som imponerade på mig var eleverna från skrivarlinjen, som läste sina egna texter. De är väldigt modiga som läser sina egna texter; de skriver verkligen väldigt personligt, det känns ända här inne, säger han och lägger handen på bröstet.

 

De flesta utställare tycks vara eniga om att bokmässan av tradition är ”trevligare än lönsam”, man är inte där för kommersens skull utan för att träffa läsare och läsintresserade, samtala om sina och andras verk, hitta nya intresseområden och knyta kontakter.

Bokmässan invigdes traditionsenligt av förra årets mottagare av Region Gotlands kulturpris, Anna E Weiser och Wolfgang Weiser från Angabaserade Vibrationsverket, en mötesplats i Anga för olika konstuttryck. Avslutade mässan gjorde författaren och musikern Nike Markelius som tonsatt sin senaste diktsamling ”En bro av sorg”.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024