Samhälle & politik

Nytt avtal ger USA tillgång till Gotland

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 72 (vinter-vår 2024)

Dela på FacebookDela på Twitter

Bilden: Under marinövningen Baltops 22 landsteg amerikanska soldater på Tofta, sommaren 2022. Framöver kan det bli aktuellt igen; dels genomförs i sommar en ny Baltops-övning, dels har USA och Sverige nyligen skrivit ett nytt avtal om tillgänglighet.

.

När Försvarsmakten utökar närvaron på Tofta skjutfält är det inte bara det svenska försvaret som får tillgång. I framtiden kommer  även amerikanska soldater att nyttja området.

Och redan i sommar genomförs en ny storövning på Gotland med utländska trupper närvarande.

Den amerikanska försvarsmakten har redan viss tillgång till utvalda militärområden i Norge, Danmark och Finland, och länge har Sverige och USA arbetat på ett liknande avtal för amerikansk trupps närvaro på svensk mark. I december i fjol signerades ett nytt avtal – kallat DCA, Defence Cooperation Agreement – av Sveriges försvarsminister Pål Jonsson, på plats i Washington DC, och hans amerikanske motsvarighet Lloyd Austin. Avtalet ger USA:s försvarsmakt tillträde till totalt 17 svenska regements- och övningsområden, däribland Visby.

Att Gotland skulle ingå var ingen högoddsare; redan innan avtalet var klart och de aktuella områdena hade spikats, hade Gotland i förhandsdiskussionerna nämnts som extra intressant tillsammans med bland annat Luleå och Göteborg.

Avtalet reglerar främst bland annat juridiska aspekter, som tull på försvarsmateriel och arbetstillstånd för soldater. Men i praktiken innebär det också att amerikanska soldater har formellt tillstånd att vistas i de utvalda svenska militärområdena och att den amerikanska försvarsmakten ska kunna förvara materiel på dessa baser för att få snabbare tillgång om det uppstår en situation då amerikanska försvaret anser sig behöva agera i Sveriges närområde.

Något som både diskuterats och kritiserats på förhand är att de amerikanska soldaterna kommer att lyda under amerikansk lag även då de vistas på svensk mark. Till skillnad från motsvarande avtal mellan USA och Norge finns i det svenska avtalet inte heller någon klausul om kärnvapen; Norge har inskrivet i sitt avtal att varken lagring av eller övning med kärnvapen accepteras på norsk mark, men något sådant finns inte i det svenska avtalet.

Det behövs minst ytterligare ett regeringsbeslut innan avtalet kan börja gälla, och innan regeringsbeslutet behöver vissa författningsändringar behandlas av riksdagen. Regeringens egen uppskattning är att försvarsavtalet mellan USA och Sverige bör kunna börja gälla från slutet av 2024.

Utländska soldater kommer dock att finnas på Gotland redan i sommar, då marinövningen Baltops genomförs bland annat på Gotland i mitten av juni.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 72 (vinter-vår 2024)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024