Samhälle & politik

Kyrkan utsatt för en allvarlig hackerattack

TextChrister Bjöhle FotoChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Svenska kyrkan är utsatt för en omfattande och allvarlig hackerattack, som har slagit ut stora delar av kyrkans it-tjänster och nätverk.

För gemene gotlänning betyder detta att det inte går att boka tjänster som dop eller begravningar digitalt, eller ta del av kyrkans digitala kalendarium.

Problemet väntas pågå i flera veckor. 

Redan i slutet av förra veckan började datorer och program inom Svenska kyrkan – nationellt, inte bara på Gotland – krångla och sluta fungera. När flertalet fel rapporterades in till Svenska kyrkans interna datasupport uppdagades så småningom att det med all sannolikhet rör sig om en hacker-attack riktad mot Svenska kyrkan.

– Det man från centralt håll har gått ut med är att det är en cyberattack, alltså en aktiv handling, säger Mattias Wahlgren, kommunikatör inom Visby domkyrkoförsamling, till Horisont.

Exakt vem eller vilka som skulle ligga bakom attacken är ännu inte känt, men det tycks alltså röra sig om en attack och inte ett havererat it-system.

När omfattningen av problemen stod klar i fredags, uppmanades alla anställda inom Svenska kyrkan att logga ut från och stänga av sina datorer. Alla centralt styrda program och system inom Svenska kyrkan är utslagna.

 

För allmänheten innebär detta bland annat att det inte är möjligt att boka dop eller begravningar eller ta del av andra tjänster som sköts via formulär på hemsidan. Den som vill ta del av kalendariet för att se vilka aktiviteter som anordnas nu inför julen kommer inte heller att kunna göra detta.

För de som jobbar inom Svenska kyrkan är problemen större än så; de kan i många fall inte komma åt bokningar eller olika typer av administrativa system, utan har fått återskapa kalendrar och börjat arbeta mycket mer med papper och penna än vad som annars är brukligt.

–Centraliseringar är i mångt och mycket väldigt bra, men när fel uppstår centralt blir det problem, konstaterar Mattias Wahlgren.

–Men vi ställer givetvis inte in redan bokade dop eller begravningar. Och det går fortfarande att boka allt via expeditionen, men inte via hemsidan.

Den som går in på Visby stifts hemsida, eller någon annan del av Svenska kyrkan på nätet, möts bland annat av texten: ”Driftstörning. Webbplatsen har inte uppdaterats sedan 22 november på grund av en stor driftstörning. Kalendern, formulär och sökfunktioner fungerar inte.”

–Hemsidan är just nu i princip bara en skärmdump, men ingenting på hemsidan fungerar aktivt, säger Mattias Wahlgren.

 

För några år sedan drabbades Visby domkyrkoförsamling av liknande problem och behövde återskapa mycket digital information som då gick förlorad. Den gången visade sig problemen härröra från att en anställd hade klickat på en bluff-länk.

–Jag ska inte säga att vi är förberedda på att något sånt här ska hända, för det blir man aldrig, men det finns rutiner för vad som måste göras, säger Mattias Wahlgren.

Svenska kyrkan på nationell nivå arbetar intensivt med att både hitta orsaken till problemen och minimera effekterna. Händelsen är polisanmäld och även anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten.

Haveriet väntas pågå i åtminstone ett par veckor.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024