Kultur & nöje

Fejs & Plejs lyfter fram dem som inte brukar synas

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 68 (mars-april 2023)

Dela på FacebookDela på Twitter

Att dokumentera vardagen runt om på Gotland och träffa och lyfta fram människor som normalt sett inte syns eller hörs i medieflödet, var syftet med det nyligen avslutade projektet ”Fejs & plejs” av fotografen Tommy Söderlund och etnologen Carina Johansson. Planen är att arbetet framöver också ska utmynna i en bok.

I samma anda som Horisonts vinjett ”Folk” – där vi under alla de nio år som Horisont funnits har besökt människor i deras vardag, utan förvarning och utan något uttalat mål annat än att träffa någon som vill berätta om sig själv och sin vardagsgärning – har projektet Fejs & Plejs dokumenterat det gotländska vardagslivet. Bakom Fejs & Plejs står fotografen Tommy Söderlund och etnologen Carina Johansson, som under en längre tid då och då gjort oannonserade besök runtom på ön.

Under sommaren och hösten 2022 pågick utställningen Gotland Stories på Fornsalen, där temat var frågan om vad som ingår i beskrivningen av Gotland och hur Gotland framställs bland annat när det kommer till kommunikationen med potentiella besökare.

Projektet Fejs & Plejs kom att bli en del av det större konceptet Gotland Stories.

–Museet hörde av sig och undrade om jag visste någon som ville vara med i Gotland Stories, som ju är ett samarbete mellan många olika parter. Jag berättade att jag och Tommy Söderlund ganska länge har hållit på med vad som är tänkt att bli en bok, och att vi åker iväg till olika platser på Gotland och ser vilka vi möter, berättar Carina Johansson om upprinnelsen.

Själv är hon etnolog inom Uppsala Universitet Campus Gotland, där hon bland annat undervisar i bild och visualitet inom etnologikurserna. Tommy Söderlund är bildjournalist, bland annat regelbundet återkommande i Horisont och del av magasinets redaktionsråd.

Carina Johansson och Tommy Söderlund började med att begränsa materialinsamlandet till sex platser runtom på ön.

–Vi gjorde en första rekognoseringstur utan att ha bestämt något alls. Tommy tyckte att Gerum var en bra första socken, så då åkte vi dit, berättar Carina Johansson.

Efter Gerum, en av Gotlands mindre socknar, inklämd mellan Levide och Lojsta på södra delen av ön, följde så småningom Rone, Katthammarsvik, Hörsne, Kappelshamn och slutligen Bingebyområdet i Visby. Varje plats besöktes vid ett par olika tillfällen, ett fåtal personer per plats fotograferades och fick berätta sin historia.

–Bilderna har på något vis varit huvudsaken, men det ska ändå finnas berättelser om platsen också, säger Carina Johansson.

Två av dem som deltagit och porträtterats i projektet är Eva Östman och Lilja Utas i Katthammarsvik. Eva Östman jobbar i caféet i det före detta skolhuset i Katthammarsvik, och Lilja Utas är flykting från Ukraina som numera bland annat arbetar för kyrkan i socknen.

–Lilja och jag har kommit varann väldigt nära sedan hon kom hit. Bilden satt på bygdegården i ett antal månader, många har ju sett den och många har kommenterat den och tycker att den är fin, berättar Eva Östman, som själv uppskattat projektet och tanken att lyfta fram människor och platser som inte brukar lyftas fram.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 68 (mars-april 2023)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024