Samhälle & politik

Almedalsmordet klassas inte som terrorbrott

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Blommor på Donners plats efter mordet

33-åringen som knivhögg en person till döds under Almedalsveckan i somras, döms för mord och för förberedelse till terroristbrott. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård.

Detta framgår av domen som meddelades av Gotlands tingsrätt exakt på dagen fem månader efter dådet.

Den 33-åring som greps i direkt anslutning till den dödliga attacken på Donners plats i centrala Visby mot läkaren och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i somras, stod åtalad för terroristbrott och för förberedelse av terroristbrott. Det förstnämnda gällde just mordet, det sistnämnda planerna på att också ge sig på Centerpartiets ledare Annie Lööf.

 

När domen släpptes står det dock klart att tingsrätten inte klassar mordet som ett terroristbrott, utan som just mord. Detta trots att gärningsmannen själv går med på att klassa brottet som terroristbrott; eller, ”han har underkastat sig ansvar för terroristbrott” som tingsrätten formulerar saken.

Tingsrätten menar dock att kriterierna för terroristbrott – bland annat att gärningen ska utgöra en ”svår påfrestning på ett land”, eller ”injaga allvarlig fruktan” hos befolkningen – inte har uppfyllts i samband med attacken mot Ing-Marie Wieselgren.

Däremot anses planerna för attacken mot Centerledaren vara av sådan allvarlig art att dessa klassas som förberedelse av terroristbrott.

 

Vad gäller påföljden går tingsrätten på försvarets linje, och 33-åringen döms därmed inte till fängelse – vilket åklagaren yrkade på – utan till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

33-åringens försvarare Staffan Fredriksson sade till Dagens Nyheter ett par timmar efter att domen släppts att hans klient inte har för avsikt att överklaga.

Mannen döms också för narkotikabrott då han varit påverkad av cannabis, och även i sin ägo haft cannabis, LSD och andra narkotikaklassade substanser i tablett- och pulverform.

33-åringen döms till att betala totalt närmare 700 000 kronor i skadestånd till Ing-Marie Wieselgrens anhöriga.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024