Kultur & nöje

När julkalendern kom till ön

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund/ Christer Bjöhle Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nummer 66 (oktober-november)

Dela på FacebookDela på Twitter

Några scener spelades in i Kapitelhusgården. Till vänster bredvid kameramannen står regissören Tord Danielsson.

När årets julkalender börjar sändas den 1 december, kommer många gotlänningar att känna igen sig i miljöerna. ”Kronprinsen som försvann” är nämligen delvis inspelad i Visby – mitt i sommaren.

Att kliva in i Sankt Lars ruin i Visby innerstad under några specifika dagar i juni i år var som att resa i både tid och rum – och till råga på allt byta årstid. Den somriga junivärmen i ruinen byttes mot ett vintrigt landskap med snö på marken och dis i luften, av marknadsstånd och högljudda försäljare, av riddare, kungligheter och fattigfolk. Det som pågick i ruinen var inspelningarna av årets julkalender, som i vanlig ordning kommer att sändas i Sveriges television 1–24 december. ”Prinsen som försvann” är den första julkalender att spelas in på Gotland.

En man bär på en skylt där det står filminspelning pågår

–Det är ungefär fyra år sedan vi började skissa på den här berättelsen, och vi tänkte tidigt på att Gotland vore en bra plats, säger Erik McAllister, producent för årets julkalender och med bland annat dramaserien ”Allt som blir kvar” (SVT, 2022) humorserien ”Jävla klåpare” (TV4, 2016) i sitt cv.

”KRONPRINSEN SOM FÖRSVANN” är en saga förlagd till en hyfsat obestämd både tid och plats, men 1700-talet har fungerat som någon form av inspirationskälla. I berättelsens centrum står kronprinsen Carl Wilhelm, vars mamma drottning Lovisa plötsligt försvinner, och av olika skäl – som kommer att visa sig under avsnittens gång men som vi väljer att inte avslöja här – måste prinsen lämna tryggheten i slottet och ge sig ut bland den fattiga befolkningen.

En flicka tittar i spegeln och fixar med håret

Där träffar han Hilda, en flicka av fattig börd, de två blir vänner och Hilda bestämmer sig för att hjälpa prinsen, som förklär sig till en fattig pojke vid namn Ville för att lättare hålla en låg profil i jakten efter sanningen och kampen mot det onda.

–Det är en saga som innehåller både spänning och humor, precis som en julkalender ska göra, säger Erik McAllister.

Huvudrollerna innehas av Kerstin Linden, som spelar fattigflickan Hilda, och Xavier Canca-Englund, som spelar Carl Wilhelm Gyllencrona – och förstås dennes alter ego, barnhuspojken Ville. Kerstin Linden är, trots sin ringa ålder av nyligen 14 år fyllda, ingen nybörjare i skådespelarsammanhang. Hon har bland annat spelat rollen som Lill-Märta i nyfilmatiseringen av ”Utvandrarna”, som hade premiär för ungefär ett år sedan.

Hon är också den som ska spela Ronja Rövardotter, när Astrid Lindgren-klassikern nu spelas in på nytt, denna gång som tv-serie i planerade tolv avsnitt fördelade på två säsonger. Konkurrensen om rollen som Ronja var stenhård; nästan 4000 flickor i hela landet provspelade, innan Kerstin Linden tilldelades den åtråvärda rollen som den hyllade och älskade karaktären Ronja.

MEN TILLBAKA TILL julkalendern. I inspelningarna på Gotland spelar Kerstin Linden fattigflickan Hilda, för övrigt en roll inte helt olik den som Lill-Märta i ”Utvandrarna”.

–Ja, de är lite lika varandra. Vi hade liknande kläder i den filmen som nu, säger hon när Horisont får en pratstund med henne i en lunchpaus under en av de långa inspelningsdagarna.

–Men det var mycket allvar i ”Utvandrarna”; här i julkalendern är det mer skoj.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nummer 66 (oktober-november)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024