Samhälle & politik

S och M i unikt styre på Gotland

TextChrister Bjöhle Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nummer 66 (oktober-november)

Dela på FacebookDela på Twitter

Människor står i kö för att rösta i Eksta

För första gången någonsin kommer Gotland att styras av Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans under den kommande mandatperioden. Enigheten tycktes närmast total när de båda partierna gemensamt presenterade öns nya styre – samtidigt kommer kritik från både höger och vänster.

Valet i september blev precis så jämnt som de flesta väntade sig, på riksplanet liksom på Gotland. På Gotland skriver Moderaterna och Socialdemokraterna – de sistnämnda klart största parti i kommunvalet med drygt 31 procent av rösterna – historia genom att för första gången någonsin bilda majoritet tillsammans.

–Det bästa som kan hända efter förhandlingar är att båda parter känner sig nöjda. Vi är helt uppfyllda av att nu bara se möjligheter och ta det här ansvaret tillsammans, säger Meit Fohlin, Socialdemokraternas förstanamn på Gotland och den som nu axlar rollen som regionstyrelsens ordförande – som titeln faktiskt lyder här, trots att det är ett kommunval och inte ett regionval som ligger till grund för det hela.

(…)

Inget av blocken nådde egen majoritet på Gotland, men Socialdemokraterna gick kraftigt framåt – från 25,9 % i valet 2018 till 31,3 % i valet 2022 – medan Centern tappade nästan lika mycket, från 25,1 % 2018 till 18,5 % 2022. Moderaterna gick också framåt och landade på 18,1 % (2018: 15,4 %).

Redan innan valet gjorde alla partier i regionfullmäktige på Gotland klart att de inte var villiga att samarbeta med Sverigedemokraterna. När ingen av blocken nådde egen majoritet – samtidigt som alla också strävat efter att Gotland ska styras av en majoritet, inte som den gångna perioden då Alliansen styrt i minoritet fast med passivt stöd av SD – blev en blocköverskridande lösning tvungen. Socialdemokraterna har sedan dess fört samtal med alla partier utom just SD.

–Vi har inte känt att det har varit en framkomlig väg att samtala med dem, säger Ulla Pettersson, Gotlands S-ordförande.

Centerpartiet har uttryckligen strävat efter och önskat en majoritet bestående av Centern, Moderaterna och Socialdemokraterna, något som S inte var beredda att ställa sig bakom.

–Vi hade hamnat i ett läge där vi i princip anslutit oss till det gamla styret, eller i alla fall den största delen av det gamla styret. Och vi skulle dessutom bli minst i en sådan koalition, vilket stämde dåligt med valresultatet och det faktum att vi är största parti, resonerar Ulla Pettersson om Centerns förslag – ett förslag som C inte backade ifrån under samtalen.

–De har bara sett en ingång, en jättekoalition med C, M och S, och vi har varit tydliga med att vi inte kommer att gå den vägen. Det har varit en otänkbar väg för oss, men C har stått på sig, och då är det svårt att mötas, säger Meit Fohlin.

Större samhörighet mötte alltså Socialdemokraterna med ärkerivalen Moderaterna, vilket alltså landade i det för Gotland historiska beslutet – en majoritet bestående av S och M. Dessa båda partier samlar tillsammans 36 av de 71 ledamöterna i regionfullmäktige. Alltså en majoritet, om än med minsta möjliga marginal.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nummer 66 (oktober-november)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024