Samhälle & politik

Maktskifte kan vänta på Gotland

TextChrister Bjöhle Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

De tre partierna till vänster ser ut att få fler mandat i regionfullmäktige än de fyra till höger – men ingen sida har majoritet; Sverigedemokraterna, som inget övrigt parti på Gotland sagt sig vilja samarbeta med, blir i så fall vågmästare. 

Alla röster på Gotland är räknade utom utlandsröster och sent inkomna förtidsröster. 

Gotlands regionfullmäktige har under den gångna perioden styrts av Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i min0ritet. När 40 av 41 distrikt räknats under natten mellan söndag och måndag hade oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fler mandat – 33, mot de nu styrande partiernas 30 totalt, av fullmäktiges 71 platser.

Detta innebär dock att ingendera sida har majoritet; i mitten sitter Sverigedemokraterna som preliminärt får åtta mandat och i så fall teoretiskt skulle kunna bli vågmästare, igen. Alla de övriga partiernas Gotlandsorganisationer har sagt att man inte tänker samarbeta med SD.

Socialdemokraterna på Gotland går starkt framåt, med cirka fem procentenheter, till 31,5 procent enligt det ännu inte fastställda resultatet i kommunvalet. Centerpartiet tappar från över 25 procent 2018 till knappt 19 procent.

Utöver S och C, tappar V, MP och L jämfört med 2018, medan M, KD och SD går framåt.

Alla 40 valdistrikt på Gotland är räknade; återstår gör ett så kallat ”uppsamlingsdistrikt”. Detta är inte ett distrikt i geografisk mening, utan innefattar de röster som avlagts från utlandet samt sent inkomna förtidsröster som inte hunnit transporteras till respektive vallokal under valdagen.

Dessa kommer att räknas på onsdag.

 


Horisont gör oberoende journalistik med Gotland i fokus!

Vill du stödja oss? Swisha en slant till 123 676 3403 eller starta en prenumeration!

En QR-kod som används i appen Swish

Stöd Horisonts oberoende journalistik!

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024