Samhälle & politik

Många hoppas på Gotlands andra riksdagsplats

TextChrister Bjöhle FotoTommy Söderlund Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Socialdemokraterna går framåt i flera distrikt och på partiets valvaka i Arbetarrörelsens hus rådde en uppsluppen stämning under söndagskvällen.

–Om det fortsätter så här har vi rentav chans till Gotlands båda riksdagsmandat, säger Meit Fohlin (S) hoppfullt.

 

Någon timme in i rösträknandet såg Magdalena Anderssons regering ut att behålla majoriteten i riksdagen, samtidigt som Socialdemokraterna på Gotland började ana ett lokalt maktskifte – redan innan kommunvalssiffrorna börjat räknas, men riksdagssiffrorna från Gotland räckte för en god stämning.

I entrén till Arbetarrörelsens hus sitter bland andra Meit Fohlin, i dagsläget S-regionråd i opposition, och Oscar Lindster, på andra plats på S riksdagslista och den som aspirerar på en riksdagsplats om Socialdemokraterna skulle ta båda Gotlands platser. Så ser det inte riktigt ut att bli, men förhoppningen finns ännu.

–Hoppas gör vi förstås, säger Ulla Pettersson, ordförande för S på Gotland, och riksdagsledamot från ön på 1980-talet.

Meit Fohlin hoppas på maktskifte på Gotland.

–Det känns bra på Gotland, och vi har gjort en fantastisk valrörelse. Däremot har man ju mer ont i magen över rikssiffrorna, där är det mer jämnt, säger hon.

 

En person som kört en intensiv personlig kampanj för en riksdagsplats, är Moderaternas Jesper Skalberg Karlsson. Med runt en fjärdedel av de gotländska valdistrikten räknade såg det inte ut som att Jesper Skalberg Karlsson skulle lyckas, då SD länge var näst största riksdagsparti bland gotlänningarna.

–Vi har gjort precis allt vi har kunnat. Om det räcker får vi se, säger han och vill inte spekulera mer innan alla röster är räknade.

Om SD däremot skulle knipa Gotlands andra plats är risken stor att det inte blir en gotlänning på platsen, eftersom Gotlands främste SD-representant Lars Engelbrektsson ligger långt ned på partiets riksdagslista.

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024