Samhälle & politik

”Tragiskt att SD är så stora”

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

En grupp människor sjunger utomhus

Vänsterpartiet.

Runt om i Visby följer partiernas lokala grupper rösträkningen i valet 2022. Det är en kväll av starka känslor och nerver på utsidan. ”Ett sämre resultat än vi hoppats på”, säger Saga Carlgren, V.

På trappan till café Siesta står en grupp vänsterpartister och sjunger en kampsång. En video spelas in och ska skickas till partikamrater runt om i landet. Men stämningen är långt ifrån munter.

– Det ser ut att bli ett sämre valresultat än vi hoppats på. Men skönt om det blir majoritet för den rödgröna sidan, säger Saga Carlgren, V.

Att SD verkar göra ett nytt rekordval och blir andra största parti förvånar henne inte.

– Jag tycker att de flesta partier har spelat SD i händerna genom att prata väldigt mycket om frågor som är på deras planhalva, säger hon.

Hur ska ni göra för att ändra på det?

– Vi kommer fortsätta att försöka styra diskussionen till att handla mer om den ekonomiska politiken. Frågor som berör oss alla snarare än att dela upp oss i olika läger, säger Saga Carlgren, V.

I en annan del av Visby dricker de gotländska liberalerna vitt vin medan de följer rösträkningen. Allt tyder på att partiet klarar riksdagsspärren och med det besked är liberalerna nöjda. Nu kan de andas ut.

– Det ser ut att bli ett rätt bra val med tanke på de opinionssiffror vi hade för bara ett halvår sen, säger Anna Hrdlicka, L. Valrörelsen har varit en lång uppförsbacke.

Hon ser bekymrad ut

Anna Hrdlicka, L.

Vem som kommer att styra Sverige de närmaste åren är fortfarande oklart. På valvakan i Visby står Liberalerna fast vid att det inte är ett alternativ att sitta i en regering med Sverigedemokraterna.

– Ideologiskt ligger vi väldigt långt ifrån dem. Det är det parti som ligger längst ifrån vår grundideologi. Därför känns det tragiskt att SD är så stora, säger Gisela Wood, L.

– De är besvärande stora, menar Leiph Berggren, L.

Kan väljarna lita på att L står fast vid sin ideologi?

– På Gotland kan de vara tvärsäkra på det, säger Leiph Berggren. Men vi måste blir bättre på att argumentera för vår ideologi och vad som är liberalism.

Horisont fortsätter att rapportera om valet under kvällen.


Horisont gör oberoende journalistik med Gotland i fokus!

Vill du stödja oss? Swisha en slant till 123 676 3403 eller starta en prenumeration!

En QR-kod som används i appen Swish

Stöd Horisonts oberoende journalistik!

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024